Pred utakmicu Argentina-Kostarika
0

Sergio Batista 4-3-3 pretvara u 4-2-3-1, Messi u vezi

Totalsport
Uoči ključne utakmice A-grupe Copa Americe, koju argentinski nogometaši noćas igraju protiv Kostarike, selektor Sergio Batista odlučio je uvesti u ekipu Di Mariju i Agüera, te promijeniti mjesto Messiju.

Najveća je novina da se Batista nakon dva remija (Bolivija 1-1, Kolumbija 0-0) odlučio odreći isuviše defanzivno postavljene ekipe: čak i ne toliko rasporedom igrača koliko njihovim odabirom.

Stoga je za Kostarikance, koje će "gauči" dočekati na Stadionu Marija Kempesa u Cordobi, selektor odlučio promijeniti sistem igre 4-3-3 u formaciju 4-2-3-1.

Iz prve je postave izbacio četvoricu nogometaša: Banegu, Cambiassa, Teveza i Lavezzija.

Uvest će Fernanda Gaga, Sergija Aguëra, Angela Di Mariju i Gonzala Higuaina, koji bi trebao zaigrati na mjestu isturenog napadača. Iza njega trebao bi ulogu centralnog veznog igrača preuzeti Messi, koji je u prve dvije utakmice igrao centarfora sasvim odsječen od igre. Bočno bi trebali stajati Aguëro i Di Maria, dok će ulogu tri defanzivnih veznjaka zamijeniti njih dvojica: Gago i Mascherano.

Ne računajući Higuaina, petorica igrača iza njega identični su postavi koja je predvodila Batistin napad na Olimpijskim igrama u Pekingu prije tri godine, koje su "gauči" završili 1-0 pobjedom u finalu golom Di Marije.

"Igrat ćemo s jednim napadačem kojeg će iz drugog plana podupirati Lionel Messi. Njima će biti priključena još dva vezna igrača", rekao je Batista napomenuvši:

"Ne mijenjamo naš način igre. Promjene su nužne zato jer određeni igrači osjećaju manjak energije, a istina je također da imamo širok krug kvalitetnih igrača. Naša je ideja uvijek graditi tim oko Messija, jer se tako igrači na terenu osjećaju najugodnije. Bilo bi dobro kad Lionela ne biste opterećivali tolikim stresom", poručio je novinarima Batista.

Argentinci, ukoliko žele biti sigurni u četvrtfinale, moraju pobijediti. Postoji opcija da izbore prolazak grupe kao jedna od dvije najbolje trećeplasirane ekipe iz tri grupe, no na nju se praktično nemoguće osloniti s obzirom na to da raspleti u grupama B i C tek slijede.

Izgubi li Argentina u Cordobi, u takmičenju po grupama na Copa Americi bit će eliminisana prvi put nakon 1983. godine.