Očajne partije
40

Rezime 27. kola: Nekvalitet Premijer lige BiH dosegao vrhunac

Piše: N. K.
Detalj s utakmice između Željezničara i Krupe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Detalj s utakmice između Željezničara i Krupe (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sve utakmice 27. kola Premijer lige BiH odigrane su u subotu, a one su potvrdile ono na što mnogi već dugo upozoravaju. Premijer liga BiH je kvalitetom igrača nikad gora, posjete na stadionima su mizerne, infrastruktura ne napreduje, baš kao ni suđenje.

Na vrhu tabele, kao i među ekipama koje se bore za evropska takmičenja nakon ovog kola nije bilo drastičnih promjena, dok su na začelju neke stvari jasnije. Najviše je profitirao Tuzla City, koji je s bodom osvojenim protiv Čelika u Zenici uz poraze posljednje dvije ekipe (GOŠK i Krupa) odmakao na gotovo sigurnih sedam bodova od opasne zone. Bod je osvojila i Zvijezda u gostima kod Radnika pa će posao za posljednje dvije ekipe biti izuzetno težak kako bi zadržali mjesto u elitnom rangu. Posebno se to odnosi na Krupu, koja porazom na Grbavici od Željezničara sada zaostaje velikih sedam bodova za sigurnom zonom.

Prve dvije ekipe na tabeli su doživjele poraz i tako potvrdile da u ovoj ligi definitivno svako svakoga može pobijediti. Česta upadanja u krizu rezultata i nemogućnost da se nametneš na terenu protiv na papiru slabijeg protivnika odraz je svih ekipa pa tako neočekivano i vodećeg dvojca Sarajeva i Zrinjskog. Bordo tim je čak i imao prednost u Tuzli, ali je Sloboda uz fantastičnu borbenost uspjela preokrenuti rezultat i nokautirati lidera na tabeli.

S druge strane, neuvjerljivi Plemići su u izuzetno lošem hercegovačkom derbiju doživjeli poraz u posljednjim minutama pa nisu iskoristili posrtaj Sarajeva kako bi dodatno začinili borbu za titulu prvaka BiH. Ekipa Husrefa Musemića šest kola prije kraja i dalje ima četiri boda prednosti.

Ništa kvalitetnija utakmica nije odigrana ni na Grbavici između Željezničara i Krupe. Gledatelji su mogli vidjeti nevjerovatan broj grešaka igrača obje ekipe, a Plavi su se u tom "nadmudrivanju" bolje snašli i na kraju slavili uvjerljivu pobjedu. Ujednačenost lige i dalje se najbolje ogleda u borbi za pozicije koje vode u evropska takmičenja budući da su u igri čak šest ekipa.

Koliko su napadači svih ekipa neraspoloženi ove sezone govori nam i činjenica da se tek nakon jučerašnjeg kola Sulejman Krpić iz Željezničara sa 14 golova izjednačio na vrhu liste strijelaca s Nemanjom Bilbijom, koji je Zrinjski napustio još prije nekoliko mjeseci. Treći je Mersudin Ahmetović iz Sarajeva s 12 pogodaka.

Rezultati: