Osmina finala Lige prvaka
103

FOTO+VIDEO / Remi velikana u Madridu, neriješeno i u Donetsku

Piše: N. J.
Trenutak kada je Welbeck doveo United u vodstvo 1:0 (Foto: AFP)
Trenutak kada je Welbeck doveo United u vodstvo 1:0 (Foto: AFP)
Nakon što su sinoć odigrane prve dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, u kojima su prednost stekle ekipe Juventusa i PSG-a, večeras su na programu bile još dvije. U Madridu su Real i Manchester United odigrali neriješeno 1:1, dok je Shakhtar na svome terenu u posljednjim trenucima ispustio pobjedu protiv Borussije Dortmund i remizirao 2:2.

Real Madrid - Manchester United 1:1

Odličnu igru pružile su dvije velike ekipe večeras u Madridu. Prvi su u vodstvo došli gosti iz Manchestera, a strijelac je bio Welbeck, koji se odlično snašao i pogodio glavom mrežu Reala u 20. minuti.

Tim Josea Mourinha je nakon primljenog gola agresivnije krenuo po izjednačenje, a to im se isplatilo u 30. minuti utakmice. Fenomenalno je centrirao Di Maria, a Ronaldo visoko skočio i glavom precizno pogodio mrežu Manchestera. Na kraju prvog dijela igre rezultat je glasio 1:1.

U drugom dijelu se nastavilo u dobrom ritmu te su obje ekipe stvorile po nekoliko šansi. Ponajbolje je imao Van Persie koji je u 72. minuti u dva navrata bio u prilici da dovede svoj tim u vodstvo. Prvi put je golman Reala Lopez odbranio uz pomoć prečke, a drugi put je Xabi Alonso izbio loptu sa gol linije.

U 80. minuti nakon gužve u 16-ercu odlično je šutirao Khedira, ali je De Gea bio na visini zadatka i sačuvao mrežu. I u posljednjih nekoliko minuta susreta oba tima su imala izgledne prilike za postizanje gola, ali ih nisu iskoristili.

Rezultat se tako nakon drugog poluvremena nije promijenio i susret je završen neriješenim rezultatom, što nešto više odgovara Unitedu. Ipak, sigurno je da će i revanš na Old Traffordu 5. marta biti jednako uzbudljiv, a pitanje pobjednika ovog duela nakon prvog meča ostalo je otvoreno.

Lewandowski je bio strijelac za Borussiju (Foto: AFP)
Lewandowski je bio strijelac za Borussiju (Foto: AFP)
Shakhtar Donetsk - Borussia Dortmund 2:2

U Donetsku je ekipa Shakhtara sjajnim golom iz slobodnjaka Darija Srne došla u vodstvo protiv Borussije iz Dortmunda u 31. minuti.

Deset minuta kasnije njemački tim dolazi do poravnanja preko svoga najboljeg napadača Roberta Lewandowskog. Asistenciju je upisa Mario Gotze. Kao i u Madridu, i u Donetsku je prvih 45 minuta završeno 1:1.

Ukrajinski tim se nije mirio sa neriješenim ishodom meča te su u nastavku krenuli po pobjedu. Isplatilo im se to u 68. minuti kada je Douglas pogodio za 2:1. Taj rezultat domaći tim ipak nije uspio zadržati do kraja susreta i slaviti pobjedu. Račune im je pomrsio Hummels koji je u 87. minuti zatresao mrežu za konačnih 2:2. I ovaj rezultat je garant da će revanš u Dortmundu za tri sedmice biti neizvjestan, mada se može reći da Nijemci mogu biti zadovoljni ovakvim rezultatom na vrućem gostovanju u Donetsku.


Шахтер Боруссия 2-2 by f1761584543