Osmina finala Lige prvaka
0

Ronaldo prvi put protiv Manchester Uniteda, Dortmund gostuje kod Shakthtara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U srijedu su na rasporedu susreti osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Real Madrid i Manchester United te Shakhtar Donetsk i Dortmund.

Real Madrid - Manchester United

Real će na stadionu Santiago Bernabeu dočekati ekipu Manchester uniteda. U dresu Madriđana će nastupiti i sjajni Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je svoju reputaciju u svijetu nogometa stekao upravo u Unitedu. Ronaldu će ovo biti prvi put da igra protiv Crvenih vragova od odlaska sa Old Trafforda.

Dva kluba su se u evropskim takmičenjima sastala četiri puta, a u tri navrata je jedan od njih na kraju i osvojio trofej.

Ovo je prilika i da trener Real Madrida Jose Mourinho obnovi rivalstvo sa sir Alexom Fergusonom.

Za očekivati je da će dva velikana voditi borbu za prolaz u četvrtfinale tokom oba susreta, tako da će njihov okršaj biti prava poslastica za nogometne sladokusce.

Foto: AFP
Foto: AFP
Shakhtar Donetsk - Borussia Dortmund

Nakon što je osvojila prvu poziciju u grupi D, ekipa Dortmunda je samo na korak od prvog četvrtfinala Lige prvaka od 1998. godine, ali je Shakhtar iz Donetska zasigurno ozbiljna prepreka. Ukrajinski tim će učiniti sve kako bi po drugi put u svojoj historiji nastupio u četvrtfinalu lige prvaka. U sezoni 2010/2011. je Shakhtar pobijedio Romu i plasirao se među osam najboljih ekipa u Evropi. Dortmund je u osmini finala posljednji put igrao u sezoni 2002/2003., kada se takmičio u drugoj grupnoj fazi.

Njemačka ekipa se sa ukrajinskim klubovima susrela šest puta, a nijednom nije poražena.

U ovom duelu je prema mišljenju mnogih Dortmund favorit, ali se Shakhtar svakako ne smije otpisati.