Osmina finala Lige prvaka
0

VIDEO / Real ubjedljiv protiv Lyona, očekivan prolaz Chelseaja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U posljednje dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, uzvratne susrete su odigrali Real Madrid i Lyon, te Chelsea i Copenhagen. Uprkos remiju na svom terenu sa Copenhagenom, Chelsea je očekivano prošao u četvrtfinale, a isto je učinio i Real protiv Lyona u utakmici u kojoj je slavio rezultatom 3:0.

Real Madrid - Lyon 3:0

Igrači trenera Josea Mourinha su u prvih deset minuta pokušali iznenaditi ekipu Lyona sa nekoliko brzih napada koje su izveli Cristiano Ronaldo i Marcelo. Ronaldo je u 17. minuti imao priliku za gol, ali njegov udarac glavom nije završio u mreži gostujućeg golmana Llorisa. U početnom sastavu Lyona nije bilo bh. reprezentativca Miralema Pjanića. Nakon kratkotrajne dominacije domaće ekipe, gosti su uspostavili ravnotežu na terenu. Casillasu su ozbiljno zaprijetili Delgado i Gourcuff. Nakon toga, Real je ponovo zagospodario terenom. To je rezultiralo vodećim pogotkom kojeg je u 37. minuti postigao Marcelo na asistenciju Ronalda. Real je došao i do drugog gola, ali je poništen zbog ofsajda u kojem se našao Karim Benzema. Osim pokušaja Delgada i Jeremyja Tualalana, Lyon nije imao ozbiljnijih prilika u prvom poluvremenu koje je završeno minimalnim vodstvom Reala. Mogli su domaći imati i veću prednost, ali se Lloris istakao odličnim odbranama.

Drugo poluvrijeme je također donijelo odličnu igru obje ekipe. U tome su prednječili igrači Reala, posebno Benzema i Ozil, koji su kombinacijama s lakoćom dolazili do protivničkog gola. Ništa manje po Llorisov gol nisu bili opasni ni Ronaldo i Sergio Ramos. Dominaciju Reala je u gol pretvorio Benzema pogotkom u 66. minuti utakmice. Dvije minute nakon toga, isti je igrač istrčao kontru sa Ozilom, ali je šutirao preko gola. No, Real je ipak došao do trećeg pogotka, kada je u 76. minuti precizan bio Angel Di Maria. Miralem Pjanić je u igru ušao tek u 80. minuti, kada je zamijenio Delgada. Igrači Reala su do kraja utakmice sačuvali svoj gol i ubjedljivom pobjedom rezultatom 3:0 osigurali mjesto u četvrtfinalu Lige prvaka.

Chelsea - Copenhagen 0:0

Drugi večerašnji susret je donio duel Chelseaja i Copenhagena na Stamford Bridgeo. Londonska ekipa je u prvoj utakmici upisala uvjerljivu gostujuću pobjedu rezultatom 2:0. Očekivano, Chelsea je nametnuo svoju igru od samog početka utakmice i konstantno napadao na protivnički gol. Redale su se prilike Anelke, Lamparda i Drogbe, ali je prvi dio susreta završen rezultatom 0:0. Najbolju priliku za Copenhagen je imao Dame N'Doye.

U nastavku utakmice, dominacija ekipe Carla Ancelottija je nastavljena. Želju za pobjedom i u ovoj utakmici je pokazao John Obi Mikel, koji je u 51. minuti pogodio prečku. Najuporniji u nastojanjima da postignu gol su bili Chelseajevi Anelka, Ramires i Drogba, dok se u protivničkoj ekipi najviše trudio N`Doye. U finišu utakmice su pokušali Bosingwa i Michael Essien, ali promjene rezultata nije bilo. Remi na Stamford Bridgeu uz pobjedu na gostujućem terenu je bio sasvim dovoljan da se Chelsea probije do četvrtfinala.

Chelsea i Real su se u četvrtini finala pridružili Barceloni, Shakhtaru, Schalkeu, Manchester Unitedu, Tottenhamu i Interu.

Osmina finala Lige prvaka:

Real Madrid 3:0 Lyon (Marcelo 37., Benzema 66., Di Maria 76.)

Chelsea 0:0 Copenhagen