Liga prvaka
0

VIDEO / Manchester United i Barcelona prvi polufinalisti

Piše: D.B.
Foto: AP
Foto: AP
Večeras su na programu bile prve dvije uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka u kojim su se sastali Manchester United i Chelsea, te Shakhtar i Barcelona. U prvim utakmicama je Manchester slavio u Londonu protiv ekipe Chelsea rezultatom 1:0, dok je Barcelona na Camp Nou deklasirala ukrajinski Shakhtar sa 5:1. U uzvratnim susretima Manchester je ponovo bio bolji od Chelseaja, kao i Barcelona od Shakhtara. United i Barca su prvi polufinalisti Lige prvaka.

Manchester United - Chelsea 2:1

U prvim minutama utakmice između Manchester Uniteda i Chelseaja, igrači obje ekipe su stvorili nekoliko poluprilika, ali se sve svodilo uglavnom na početno ispitivanje snaga. Prvu ozbiljniju priliku za goste je imao Fernando Torres, koji je glavom šutirao pored gola Van der Sarra. United je uzvratio preko Waynea Rooneyja u 15. minuti susreta. Lampardov udarac u sljedećem napadu Chelseaja je s lakoćom zaustavio Van der Sarr. Manchesterov golman se istakao u još nekoliko navrata kada su svoj udarac isprobali Nicolas Anelka i Florent Malouda. Mladi Javier Hernandez je postigao gol za domaće u 27. minuti, koji je poništen zbog ofsajda. No, popularni Chicharito nije odustao. Dominaciju Uniteda u prvom poluvremenu je krunisao golom u 44. minuti i to na asistenciju iskusnog Ryana Giggsa. Ekipa Alexa Fergusona je na odmor otišla sa zasluženom prenošću od 1:0.

Drugo poluvrijeme je donijelo i prvu izmjenu u ekipi Carla Ancelottija. Torres je ostao u svlačionici tokom odmora, a njegovo mjesto je zauzeo Didier Drogba. U prvim minutama nastavka, Lampard i Malouda su pokušali pronaći put do gola, ali promjene rezultata nije bilo. Manchester je i dalje igrao svoju igru, te strpljivim napadima lako dolazio do gola Petera Cecha. Drogba je prvu priliku nakon ulaska u igru imao u 57. minuti, ali je njegov šut završio metar pored lijeve stative gola Van der Sarra. Uprkos nekoliko prilika gostiju, od kojih su najbolje imali Alex i Drogba, United je i dalje držao loptu više u svom posjedu. Situacija na terenu se zakomplikovala kada je u 73. minuti "pocrvenio" Ramirez. Igrači Uniteda su se za trenutak opustili, što je iskoristio Drogba četiri minute kasnije i izjednačio rezultat na 1:1. Iskusnom napadaču je asistirao Michael Essien.

No, da dilema o polufinalisti ne bi bilo do kraja susreta, pobrinuo se Ji Sung Park u sljedećem napadu. Giggs je upisao drugu asistenciju na ovoj utakmici. Do kraja utakmice je bilo još nekoliko poluprilika na obje strane, ali promjene rezultata nije bilo. United je slavio protiv Chelseaja i u uzvratnoj utakmici. Ovog puta je pobijedio rezultatom 2:1. Polufinale su "crveni vragovi" osigurali ukupnim rezultatom 3:1, gdje će igrati sa konačnim pobjednikom duela Schalke - Inter.

Shakhtar - Barcelona 0:1

Ukrajinskoj ekipi je u ovoj utakmici protiv Barcelone trebala pobjeda rezultatom 4:0 kako bi našla mjesto u polufinalu Lige prvaka. To je za Shakhtar bila nemoguća misija. Ipak, domaći su bez obzira na to krenuli silovito na gol Katalonaca. Nizali su se pokušaji Douglasa Jadsona i Mkhitaryana, ali promjene rezultata nije bilo. Prvu priliku za domaće je imao Xavi u 22. minuti, ali je bilo neprecizan. Shakhtarov golman Pyatov je nekoliko minuta nakon toga odlično reagovao i spriječio Lionela Messija da svojoj ekipi donese prednost. U tim trenucima je Barcelona imala više od igre. Neuspješan je bio i Seydou Keita. Ekipa Josepa Guardiole je došla u vodstvo golom Messija iz 43. minute. Argentinac je pogodio na asistenciju Daniela Alvesa. Barcelona je u prvom poluvremenu uspjela nametnuti svoju igru i kontrolisati situaciju na terenu, a vodeći gol na gostujućem terenu je samo ovjerio prolaz u polufinale Lige prvaka.

Drugi dio susreta je protekao uglavnom u izjednačenoj igri. Ukrajinci su imali nekoliko prilika, ali ih nisu iskoristili. Valdesu je prijetio Eduardo, dok je na drugoj strani opasan bio Pedro. No, do kraja susreta promjene rezultata nije bilo. Barcelona je slavila i u gostima i pobjedila Shakhtar sa 1:0, te u polufinale prošla ukupnim rezultatom 6:1, gdje očekuje konačnog pobjednika duela Tottenham - Real Madrid.

Sutra se igraju preostale dvije uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka, a sastaju se Tottenham i Real, te Schalke i Inter. Ekipa Josea Mourinha je na svom Santiago Bernabeu slavila rezultatom 4:0 protiv Tottenhama, dok je Schalke na Meazzi pobijedio ekipu Intera sa 5:2. Uprkos visokim porazima, Harry Redknapp i Leonardo ne žele odustati od polufinala te najavljuju žestoku borbu.

Četvrtfinale Lige prvaka, uzvratni susreti:

Manchester United - Chelsea 2:1 (Hernandez 44., Drogba 77., Park 77.) Shakhtar - Barcelona 0:1 (Messi 43.)