Liga prvaka
0

VIDEO / Manchester United rutinski protiv Marseillea, Inter šokirao Bayern u Minhenu

Piše: D.B.
Foto: AP
Foto: AP
Večeras su odigrana dva uzvratna susreta osmine finala Lige prvaka u kojim su se sastali Bayern i Inter, te Manchester United i Marseille. Iz ove dvije utakmice, za četvrtfinale su se izborili Manchester United i Inter.

Utakmica između Bayerna i Intera na Allianz Areni je započela prilično otvoreno. Iako su domaći u utakmicu ušli sa prednošću od 1:0 iz prve utakmice igrane u Milanu, ipak se nisu odlučili braniti protiv Intera. Iz otvorene i dinamične igre su gosti ostvarili cilj i postigli gol u ranoj fazi susreta, čime je izjednačen ukupan rezultat u dvoboju prošlogodišnjih finalista Lige prvaka. Precizan je u 4. minuti bio Interov napadač Samuel Eto`o i to na asistenciju Makedonca Gorana Pandeva. Pristalice bavarske ekipe su smatrale da se radilo o ofsajd poziciji.

Igrači Bayerna nisu posustali nakon primljenog gola. Franck Ribery je odličnu priliku za izjednačenje propustio u 7. minuti susreta, a više sreće nije imao ni Mario Gomez tri minute kasnije. Ipak, Gomez je uspio donijeti izjednačenje svojoj ekipi efektnim golom iz 21. minute i to nakon katastrofalne greške golmana gostiju Julia Cesara. Cesar je pogriješio i u prvom susretu, kada je Gomez u finišu dvoboja donio pobjedu Bayernu.

Još je jednu priliku imao Gomez u 28. minuti, ali je njegov udarac Cesar uspio zaustaviti. Interov golman je ponovo kapitulirao nakon dobre asistencije Arjena Robbena, koji je u 31. minuti uposlio Thomasa Mullera. Priliku za goste je samo minut nakon toga upropastio Wesley Sneijder, što je Ribery propustio kazniti u sljedećem napadu kada je izašao potpuno sam pred Cesara. S druge strane, neprecizan je bio i Dejan Stanković. Dominacija Bayerna je mogla rezultirati i trećim pogotkom, ali je Muller u 41. minuti pogodio stativu. U finišu prvog dijela, domaći su bili blizu trećeg pogotka, ali je akcija zaustavljena zbog ofsajda u kojem se našao Ribery.

Inter je u drugom dijelu krenuo nešto ofanzivnije. Tome je doprinijeo Coutinho koji je u drugom poluvremenu zamijenio Stankovića. Nakon nekoliko prilika na obje strane, Inter je došao do drugog gola. U 63. minuti susreta je na asistenciju Eto`a pogodio Sneijder. Ekipa iz Milana je nastavila opsjedati gol golmana Krafta. Izglednu priliku je propustio Pandev, a nakon njega i Sneijder. Dominacija Leonardove ekipe je nastavljena, a to se isplatilo u 88. minuti kada je Pandev donio pobjedonosni gol aktuelnom evropskom prvaku Interu. Talijanska ekipa je iskusno do kraja utakmice sačuvala prednost i osigurala mjesto u četvrtfinalu.

Druga večerašnja utakmica je donijela duel Manchester Uniteda i Marseillea. Prvi susret u Francuskoj je završen rezultatom 0:0. Ekipa Alexa Fergusona je odlično otvorila utakmicu i došla do vodstva već u 5. minuti, kada je pogodio Javier Hernandez. Asistent kod pogotka je bio Wayne Rooney. Na drugoj je strani pokušao odgovoriti Andre Pierre Gignac. Dobru priliku je u 24. minuti za goste propustio realizovati Lucho. Marseille je pred kraj prvog poluvremena imao nešto više od igre. Souleymane Diawara je imao izglednu šansu, ali je njegov udarac glavom završio pored gola. U posljednja dva ozbiljnija pokušaja u prvom poluvremenu su neprecizni bili Rooney i Marseilleov Loic Remy.

U nastavku utakmice, United je uspostavio kontrolu na terenu. Marseille je pokušao ugroziti gol Uniteda preko Benoita Cheyroua, ali pogotka nije bilo. Svoj drugi gol za Manchester je postigao Hernandez u 75. minuti, kada ga je uposlio veteran Ryan Giggs. Igrači domaće ekipe su postigli i treći gol, ali u svoju mrežu. Wes Brown je poklonio pogodak Marseilleu i smanjio rezultat na 2:1 u 82. minuti susreta. U finišu utakmice je svoj udarac isprobao Rooney, ali nije bio precizan. United je slavio rezultatom 2:1 i zasluženo prošao u četvrtfinale Lige prvaka.

Manchester United i Inter su se u četvrtfinalu Lige prvaka pridružili Barceloni, Shakhtaru, Tottenhamu i Schalkeu. Sutra se igraju još dva preostala susreta osmine finala, a sastaju se Real Madrid i Lyon, te Chelsea i Copenhagen.

Rezultati osmine finala Lige prvaka:

Manchester United 2:1 Marseille Bayern 2:3 Inter