Revanš utakmice Lige prvaka
0

Manchester United favorit, Inter želi prolaz dalje

Sarajevo-x.com
Ljubitelji fudbala večeras imaju priliku uživati u revanš susretima osmine finala Lige prvaka u kojima će se za prolaz dalje na Old Trafordu boriti Manchester United i Olympique Marseille te Bayern i Inter, koji igraju na Allianz Areni.

Manchester United ima tradiciju na svojoj strani. Igrači legendarnog trenera sir Alexa Fergusona nikada nisu izgubili od neke francuske ekipe na Old Trafordu, a od 11 mečeva u svoju su koristi riješili osam.

Francuzima će se suprotstaviti najbolja odbrana kompletnog takmičenja. Crveni đavoli primili su jedan jedini gol protiv Valencije u decembru prošle godine.

S druge strane, napad Uniteda nije najbolje funkcionisao ove sezone pa su uspjeli postići tek dva gola pred svojim navijačima, protiv Valencije i Burse.

Igrači engleskog prvaka bili su i najdisciplinovanija ekipa Lige prvaka sa svega tri dodijeljena kartona.

Neraspoloženi napadači crvenih đavola postigli su sedam golova u ovogodišnjem takmičenju Lige prvaka, a niti jedan igrač nije uspio postići dva gola.

Utakmica na Old Trafordu bi mogla biti izuzetno tvrda i sa malo golova. Marseille već 512 minuta (pet utakmica) nije primio gol.

Posljednje golove primili su upravo na Ostrvu protiv Chelseaja kada su njihovu mrežu pogodili John Terry i Nicolas Anelka.

Prolazak dalje za Marseille bi bio dobar znak. Jedini put kada su prošli u četvrtfinale 1993. godine uspjeli su i osvojiti šampionski trofej.

Francuzi su u odličnoj formi. U posljednjih deset utakmica poraženi su samo jednom, protiv lidera domaćeg prvenstva, ekipe Lillea sa 2:1. Drugi gol su primili u 90. minuti utakmice.

Gostovanje na Old Trafordu bit će im novi pokušaj da dođu do druge pobjede protiv engleskih timova na njihovom terenu. Jedini put su to uspjeli ostvariti 2007. godine kada su bili bolji od Liverpoola na Anfieldu.

U drugoj utakmici susrest će se minhenski Bayern i milanski Inter. Podsjećamo vas da je prvi susret završen pobjedom gostiju iz Minhena sa 0:1.

Napad Bayerna večeras će predvoditi Mario Gomez, koji je najbolji strijelac ekipe u Ligi prvaka sa sedam golova, među kojima je i gol protiv Intera u prvom meču na na stadionu Giuseppe Meazza.

Ako je vjerovati statistici, veće šanse za prolaz ima Bayern, koji je 20 puta prošao dalje u slučaju pobjede na gostujućem terenu u prvoj utakmici.

Ukoliko Inter uspije izboriti penale, sa druge strane će im stajati tim koji je prošao dalje nakon posljednja tri izvođenja jedanaesteraca.

Inter će do gola pokušati doći predvođen Samuelom Eto'om, koji također ima sedam golova na svom kontu.

Leonardov tim bit će oslabljen neigranjem Diega Millita i Thiaga Motte, dok je neizvjestan i nastup pouzdanog stopera Lucia.

Inter protiv njemačkih timova na gostovanjima ima skor od četiri pobjede, isto toliko poraza i sedam neriješenih utakmica što nam garantuje neizvjestan susret.

Navijači Intera se rado sjećaju utakmica sa Bayernom. Prošle godine su ih porazili u finalu Lige prvaka, a posljednja dva gostovanja u Minhenu nisu poraženi.