Nogomet
55

Premijer liga BiH: Bajić srušio Čelik, Sarajevo pobijedilo Slobodu

Piše: D. B.
Željezničar - Čelik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U terminu od 13 sati odigrane su četiri posljednje utakmice 15. kola BHT Premijer lige BiH. Željezničar je pobijedio Čelik, Slavija Drinu, Sarajevo Slobodu, a Vitez i Travnik su remizirali.

Željezničar - Čelik 2:1

Nogometaši Željezničara su odlično otvorili utakmicu protiv Čelika i poveli već u 4. minuti golom Bajića. Čelik je pokušao uzvratiti preko Dedića i Kojića, koji su bili neprecizni. U 13. minuti Varea nije uspio iskoristiti dobru priliku za domaće.

Bajić je povisio vodstvo Plavih na 2:0 pogotkom koji je postigao u 21. minuti utakmice. Veliku priliku za Čelik je potom u 28. minuti propustio Dedić.

Igrala se 38. minuta kada grešku odbrane Željezničara nije iskoristio Đelmić. Svoju mrežu je spasio golman Antolović. Ipak, u finišu prvog poluvremena je na 2:1 smanjio Kojić.

Željezničar i Čelik su nastavili igrati otvoreno u drugom poluvremenu. Baša je u 50. minuti asistirao Tomiću, čiji je udarac odbranio golman Zeničana Adilović. Igrala se 71. minuta kada se ukazala dobra prilika za Đelmića, no, Antolović je odlično intervenisao. Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao. Ostalo je 2:1 za Željezničar.

Sloboda - Sarajevo 0:2

Na otvaranju utakmice su zaprijetili gosti preko Stojčeva, čiji je udarac odbranio golman Slobode Pirić. Prvu veliku priliku za Slobodu propustio je u 29. minuti Mitrović, koji je s metar od gola pogodio stativu.

Slobodin nogometaš Šarić je imao priliku savladati Bandovića, koji se dobro snašao, a potom je na drugoj strani Pirić odbranio šut Stojčeva. Golman Slobode je nešto kasnije zaustavio i udarac Puzigaće. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Početkom drugog poluvremena Sloboda je zaprijetila preko Musića, ali je njegov udarac odbranio Bandović. U 53. minuti je na drugoj strani šutirao Berberović, no, njegov udarac je zaustavio Pirić. U 62. minuti je bezuspješno pokušao Duljević.

Sarajevo je povelo u 77. minuti nakon što je uspješno penal realizirao Puzigaća. Mogli su domaći do izjednačenja u 88. minuti, ali je Omić iz dobre prilike šutirao loše.

U 90. utakmice je nakon brze kontre mrežu Slobode pogodio Okić. Sarajevo je tako u posljednjem kolu prvog dijela sezone pobijedilo Slobodu i osiguralo drugu poziciju na tabeli s dva boda manje od Širokog Brijega.

Vitez - Travnik 0:0

Vitežani su pokušali doći do brzog gola, izvršili su početni pritisak, a u 6. minuti je iz dobre prilike neprecizan bio Hećo. Više sreće nije imao ni Jurić nekoliko minuta kasnije. U 20. minuti je krajnjim naporom golman Travnika Nurković odbranio šut Heće. Novi duel Nurkovića i Heće dobio je ponovo golman Travnika nakon akcije domaćih u 38. minuti utakmice. U 41. minuti je Smirko pogodio prečku gola Vezira.

Potom je u 45. minuti utakmice Nurković ponovo bio uspješniji od Heće. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0.

Drugi dio utakmice je također obilovao prilikama, ali golova nije bilo. Vitez i Travnik su odigrali neriješeno 0:0.

Slavija - Drina 6:1

Slavija je u Lukavici dočekali Drinu iz Zvornika i povela već u 2. minuti golom Lemeza. Domaći su napadali i nakon vodstva te su stvorili nekoliko izglednih prilika koje nisu pretvorene u gol. Gosti su to kaznili u 15. minuti preko Filipovića.

Novo vodstvo Slaviji je već u narednoj minuti donio Salković. Gosti su mogli do izjednačenja u 42. minuti, ali je golman Lučić odbranio pokušaj Vasića. Slavija je nakon prvih 45 minuta vodila protiv Drine 2:1.

Početkom drugog poluvremena nogometaš Slavije Karić je neprecizno šutirao ka golu Drine. Domaći su poveli sa 3:1 u 63. minuti, a strijelac je bio Popović. Na visokih 4:1 povisio je Lambulić u 75. minuti utakmice. Domaći su do kraja postigli još dva gola i slavili zasluženu visoku pobjedu protiv Drine rezultatom 6:1. Svoj drugi gol je postigao Lambulić, a na listu strijelaca se upisao i Kokot.

Ovim utakmicama je završen jesenji dio prvenstva, a jesenji šampion je Široki Brijeg.

Tabela:

  1. Široki Brijeg 34
  2. Sarajevo 32
  3. Zrinjski 31
  4. Željezničar 30
  5. Olimpic 28
  6. Borac 27
  7. Velež 23
  8. Slavija 19
  9. Travnik 15
  10. Čelik 14
  11. Drina 14
  12. Vitez 14
  13. Zvijezda 13
  14. Sloboda 12
  15. Radnik Bijeljina 10
  16. Mladost Velika Obarska 9