Nogomet
86

Sarajevo "petardom" ispratilo Radnik, teška pobjeda Čelika nad Slavijom

Piše: D. B.
Sarajevo - Radnik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U terminu od 14:30 sati odigrano je šest utakmica 12. kola BHT Premijer lige BiH. Sarajevo je upisalo visoku pobjedu protiv Radnika, kao i Velež protiv Viteza te Zrinjski protiv Travnika. Olimpic i Široki Brijeg su remizirali, a neriješeno je bilo i u duelu Drine i Zvijezde. Čelik je pobijedio Slaviju rezultatom 3:2.

Sarajevo - Radnik 5:0

Ekipa Sarajeva je u 12. kolu ugostila Radnik iz Bijeljine. Domaći su prvu priliku propustili u 8. minuti kada je udarac Dupovca odbranio gostujući golman.

Odbrana Radnika je vrlo brzo kapitulirala. Gol za vodstvo Divova je postigao Okić nakon asistencije Velkoskog.

U 20. minuti je udarac Radovca završio pored gola Radnika. Više sreće nije imao ni Velkoski. Golman Radnika Bodiroga je odbranio njegov udarac.

Nogometaši Sarajeva nisu odustajali, a njihova upornost se isplatila u 22. minuti. Udarac Radovca je odbranio Bodiroga, a Velkoski je odbijenu loptu poslao u mrežu Radnika za vodstvo Sarajeva od 2:0.

U 25. minuti je već bilo 3:0. Nakon sjajne akcije Sarajeva je Radovac asistirao Velkoskom, koji je postigao svoj drugi gol na ovoj utakmici. Mogao je makedonski reprezentativac do hat-tricka u 27. minuti nakon asistencije Stojčeva, ali je pogodio prečku.

Novi gol je Sarajevo postiglo u 31. minuti, strijelac je bio Bilbija.

Jednu od rijetkih prilika gosti su imali u 38. minuti, šutirao je Vučinić, čiji je udarac s lakoćom odbranio Bandović.

Prvo poluvrijeme na Koševu završeno je visokim vodstvom Sarajeva protiv Radnika rezultatom 4:0. Divovi su odlično odigrali prvih 45 minuta.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 49. minuti, svoj drugi gol na ovoj utakmici je postigao Okić, asistenciju je upisao Bilbija, a Sarajevo je povelo sa 5:0 protiv Radnika. Divovi su od prve minute utakmice imali apsolutnu kontrolu igre na terenu. Akcija Bilbije i Velkoskog iz 68. minuti nije završila novim golom za Sarajevo.

Divovi su na kraju zasluženo pobijedili Radnik rezultatom 5:0.

Drina - Zvijezda 1:1

Zvijezda je u Zvorniku protiv Drine povela u 27. minuti golom Diatte. Izjednačenje Drini je u 45. minuti donio Memović. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

U drugom poluvremenu nije bilo golova. Drina i Zvijezda su osvojile po jedan bod.

Olimpic - Široki Brijeg 0:0

Gosti su prvi zaprijetili u duelu Olimpica i Širokog Brijega na Otoci preko Mihaljevića, a podom je na drugoj strani zaprijetio Brković. U nastavku nije bilo izglednih prilika, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Priliku za vodstvo gostiju je u 60. minuti imao Boris Pandža nakon centaršuta Zakarića, ali nije pogodio. U finišu je šansu za pobjedu Olimpica propustio Muharemović. Rezultat se do kraja nije mijenjao, ostalo je 0:0.

Čelik - Slavija 3:2

Nakon izuzetno loših rezultata u posljednje vrijeme, Čelik je dobro otvorio utakmicu protiv Slavije. Zeničani su poveli u 2. minuti nakon što je Kojiću asistirao Simić.

Nogometaši Čelika su dominirali i došli do nove prilike u 20. minuti, Pezer je šutirao sa dvadesetak metara, ali nije pogodio. Dvije minute kasnije je Selimović sam izašao pred golmana Slavije Lučića, koji je sjajno intervenisao i spriječio novi pogodak Zeničana.

U 30. minuti je Bureković šutirao ka golu Slavije, a s gol linije je loptu izbila odbrana gostiju. Dvije minute kasnije je priliku propustio Selimović.

Zeničani su nakon prvog poluvremena vodili sa 1:0.

Na otvaranju drugog poluvremena je Kokot propustio dobru priliku za izjednačenje rezultata. Ipak, napadač Slavije se u 55. minuti iskupio asistencijom za Popovića, koji je izjednačio na 1:1. Imao je Popović odličnu priliku za novi gol nekoliko minuta kasnije, ali nije pogodio.

Zeničani su mogli ponovo povesti u 68. minuti, Đelmić je imao veliku priliku, no, golman Lučić je odbranio njegov udarac. Lučić se istakao i u 74. minuti kada je odbranuo Pezerov udarac.

Lučić je kapitulirao u 79. minuti kada je Popović donio novo vodstvo Čeliku.

Za novo izjednačenje se pobrinuo Kokot u 81. minuti pogotkom iz penala.

Ipak, izuzetno važnu pobjedu Čeliku je u posljednjim trenucima utakmice svojim golom donio Simić.

Travnik - Zrinjski 1:3

Aktuelni šampion BiH Zrinjski je otpor Travničana slomio u 44. minuti, kada je grešku Nurkovića iskoristio Nikolić i pogodio za 1:0 u korist Plemića. Bio je to rezultat prvog poluvremena.

Plemići su u drugom poluvremenu povisili svoje vodstvo na 2:0. Strijelac je u 52. minuti bio bivši igrač Vezira Simeunović. Treći gol za Zrinjski djelo je Crnova iz 62. minute, koji je lijepo pogodio iz slobodnog udarca. Na 1:3 je u 92.minuti smanjio Smajić i postavio konačan rezultat ove utakmice.

Velež - Vitez 4:0

Rođeni su protiv Viteza poveli u 13. minuti kada je nakon lijepe akcije mređu Vezira pogodio Ćemalović. Tim rezultatom je završen prvi dio utakmice.

U drugom poluvremenu su Rođeni zaigrali još ofanzivnije. U 47. minuti je Hebibović povisio na 2:0, a u 54. je Merzić pogodio za 3:0.

Svoj drugi gol na ovoj utakmici postigao je Hebibović u 86. minuti utakmice i postavio konačnih 4:0.

Tabela:

  1. Široki Brijeg 27
  2. Zrinjski 26
  3. Olimpic 24
  4. Sarajevo 23
  5. Željezničar 23 (-1)
  6. Velež 19
  7. Borac 17 (-1)
  8. Slavija 16
  9. Drina 13
  10. Travnik 12
  11. Sloboda 11 (-1)
  12. Čelik 10
  13. Vitez 10
  14. Radnik 8
  15. Zvijezda 7
  16. Mladost 7 (-1)