Nogomet
7

Olimpic pobijedio Slaviju u Lukavici, Zvijezda savladala Borac

Piše: D. B.
Slavija - Olimpic (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U terminu od 13:30 sati odigrano je pet utakmica 13. kola BHT Premijer lige BiH. Pobjede su upisali Vitez, Olimpic i Zvijezda.

Vitez - Mladost 2:0

Vitežani su prvu priliku na utakmici imali preko Livaje u 5. minuti, koji nije ozbiljno ugrozio gol Mladosti. Odlučnost domaćih se isplatila u 10. minuti kada je vodstvo Vitezu svojim golom donio Hećo.

Mladost je imala priliku za izjednačenje u 17. minuti preko Vasića, čiji je udarac u posljednjem trenutku izblokirala odbrana Viteza.

Domaći su potom napravili dvije šanse za gol, ali su Smirko i Jurčević bili neprecizni. Smirko je u 36. minuti propustio povisiti vodstvo Viteza. Prvi dio susreta završen je prednošću Vitežana od 1:0.

Početkom drugog poluvremena je Hećo zaprijetio golmanu Mladosti. Gosti su uzvratili u 70. minuti preko Komarčevića, koji ipak nije bio precizan iz slobodnog udarca.

Vodstvo Viteza na 2:0 je povisio Kapetan u 81. minuti nakon asistencije Heće. To je bio konačan rezultat ove utakmice. Vitežani su zasluženo osvojili sva tri boda.

Radnik Bijeljina - Travnik 1:1

Radnik je odlično otvorio utakmicu protiv Travnika i poveo u 14. minuti golom Vučinića. Nakon vodstva domaćih su se "probudili" gosti. U 25. minuti je Burazor šutirao ka golu Radnika, no, nedovoljno precizno za pogodak. Nakon prvog poluvremena su domaći imali minimalnu prednost.

Travničani su u nastavku utakmice zaigrali nešto bolje u želji da izjednače rezultat, a u tome su uspjeli u finišu utakmice golom Smajića, što je bilo dovoljno za bod.

Slavija - Olimpic 1:3

Prvo uzbuđenje u Lukavici zabilježeno je u 5. minuti kada je ka golu Olimpica šutirao Radosavljević, a golman Olimpica Tomović odbranio njegov udarac. Upravo je Radosavljević odlično ubacio iz kornera u 15. minuti, a Lemez glavom loptu poslao u gol Olimpica za vodstvo Slavije od 1:0.

U 11. minuti se ukazala sjajna prilika za Olimpic, Smajić je uputio odličnu loptu prema Muharemoviću, on je prošao golmana Lučića, ali je nogometaš Slavije Popović spasio svoj gol.

Mogli su Vukovi do brzog izjednačenja da je Muharemović u 19. minuti bio precizniji iz izgledne situacije.

Nova stopostotna šansa za Olimpic se u 23. minuti ukazala Brkoviću nakon asistencije fenomenalnog Smajića, napadač tima sa Otoke je uspio šutirati, ali je na visini zadatka bio golman Slavije Lučić. Četiri minute kasnije je neprecizan bio gostujući nogometaš Handžić.

Upornost Olimpica se isplatila u 31. minuti kada je nakon dobre akcije Vukova Pandža iz drugog pokušaja savladao golmana Slavije Lučića i izjednačio rezultat na 1:1. Asistenciju je upisao danas odlični Smajić.

Potpuni preokret se dogodio u 40. minuti kada je svoj drugi pogodak na ovoj utakmici postigao Pandža i to nakon asistencije Muharemovića. Olimpic je poveo sa 2:1, a domaći su protestvovali zbog navodnog ofsajda u kojem se našao napadač Olimpica pri postizanju gola.

Vukovi su mogli povisiti svoju prednost u 43. minuti nakon brze akcije, koju ipak na kraju nije realizirao Brković.

Posljednju priliku u odličnom prvom poluvremenu propustio je Smajić. Vukovi su nakon prvih 45. minuta vodili rezultatom 2:1.

U drugom poluvremenu, tačnije u 63. minuti, ddličnu priliku za Slaviju je propustio Oglečevac.

Od 67. minute je Olimpic igrao bez Handžića, koji je dobio drugi žuti karton te je isključen iz igre. Dvije minute kasnije je Salković nakon ubačaja Oglečevca propustio sjajnu priliku za izjednačenje rezultata.

Udarac Oglečevca iz 74. minute zaustavio je golman Olimpica. Veliku priliku je u 76. minuti promašio njegov saigrač Karić. Sve te propuštene prilike je propustio kazniti Smajić na drugoj strani, lopta je nakon njegovog šuta otišla preko gola.

Domaći su pokušavali doći do izjednačenja, ali nisu uspjeli. Vejnović je u 90. minuti dobio crveni karton, čime su izjednačena snage na terenu.

Olimpic je pitanje pobjednika riješio u 91. minuti golom Muharemovića, kojem je asistirao Gojak. Vukovi su zasluženo slavili rezultatom 3:1.

Sloboda - Velež 1:1

Sloboda je u prvim minutama bila nešto bolja od Veleža, ali se uglavnom igralo na sredini terena. U 20. minuti se u dobroj prilici za gol našao Šarić, koji se u završnici nije snašao.

Mujić je mogao donijeti Slobodi vodstvo u 37. minuti nakon asistencije Omića, no, golman Veleža Dragojević je bio uspješniji te je otklonio opasnost. Više sreće nije imao ni Sarić. U prvom poluvremenu nije bilo golova.

Na otvaranju drugog poluvremena šut Mujića je odbranio golman Rođenih Dragojević.

Rođeni su stigli do vodstva u 75. minuti nakon što je penal realizirao Blagojević.

Ipak,Tuzlaci su uspjeli izjednačiti pet minuta kasnije golom Selamovića.

Bio je to konačan rezultat utakmice, Sloboda i Velež su remizirali 1:1 i osvojili po jedan bod.

Zvijezda - Borac 2:0

S obzirom na tešku poziciju u kojoj se nalazi, Zvijezda je tražila neophodne bodove u utakmici s Borcem. Domaći su u prvim minutama bili nešto konkretniji od gostiju, ali su Banjalučani zaustavljali njihove napade.

Odbrana Banjalučana je kapitulirala u 16. minuti kada je vodstvo Zvijezdi svojim golom donio Stojanov. Gosti su pokušali doći do brzog izjednačenja, ali iz dvije prilike nisu pogodili gol tima iz Gradačca. Prvo poluvrijeme je rezultatski pripalo Zvijezdi.

U drugom poluvremenu prvu ozbilju priliku je imao Borac preko Subića u 67. minuti, no, on nije pogodio mrežu Zvijezde. Drugi gol su domaći postigli u 85. minuti preko Spasojevića i tako došli do svoje prve pobjede u sezoni. Treba reći da je nogometaš Borca Stokić dobio crveni karton u 90. minuti utakmice.

Od 16:30 sati se igra utakmica Zrinjski - Čelik, dok u nedjelju igraju Željezničar i Sarajevo (13:30) te Široki Brijeg i Drina (16:30).

Tabela:

  1. Široki Brijeg 27 (-1)
  2. Olimpic 27
  3. Zrinjski 26 (-1)
  4. Željezničar 26 (-1)
  5. Sarajevo 23 (-1)
  6. Velež 20
  7. Borac 20
  8. Slavija 16
  9. Drina 13 (-1)
  10. Travnik 13
  11. Vitez 13
  12. Sloboda 12
  13. Čelik 10 (-1)
  14. Zvijezda 10
  15. Radnik 9
  16. Mladost 6