Nogomet
8

Predstava o novom selektoru danas će imati pretposljednji čin

Piše: A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine prema posljednjim informacijama danas ipak neće dobiti novog selektora, iako je prije petnaestak dana današnji dan najavljen kao onaj u kojem će se javnost u Bosni i Hercegovini upoznati sa nasljednikom Safeta Sušića.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora FS BiH popis od 11 imena bit će skraćen na tri ili četiri imena, jedna od tih osoba će vjerovatno 25. decembra biti proglašena Sušićevim nasljednikom.

Nakon što je Safetu Sušiću 17. novembra izglasano nepovjerenje, najveći favorit za njegovog nasljednika u narednim danima bio je Vahid Halilhodžić, sve do njegovog konačnog "ne“ izgovorenog u Mostaru. Dojučerašnji trener Trabzonspora bio je želja navijača, javnosti, ali i čelnika Nogometnog saveza.

Vahino odbijanje značilo je zvanični početak selektorske kampanje preostalih kandidata. Razgovori su započeli u Mostaru, gdje je razgovarano sa Blažom Sliškovićem i Draganom Okukom, išli su preko Beča i zavšeni u Sarajevu sa Sergejom Barbarezom.

Nakon Okuke i Sliškovića članovi ad hoc komisije za izbor novog kormilara reprezentacije u međuvremenu su razgovarali sa Milovanom Rajevcem, Mehmedom Baždarevićem, Farukom Hadžibegićem, Amarom Osimom, Felixom Magathom, Vlatkom Glavašem, Šenerom Bajramovićem, Igorom Štimcem i Sergejem Barbarezom.

Od kandidata sa kojima je razgovarano sigurno je da u uži krug neće ući Felix Magath, koji je već odustao i čiji angažman ipak nije bio realan. Vrijedi spomenuti i da je u planu bio razgovor sa hrvatskim stručnjakom Robertom Prosinečkim, koji je u međuvremenu preuzeo selekciju Azerbejdžana.

Favorit navijača je Sergej Barbarez, dok u Nogometnom savezu navodno najbolje kotiraju Hadžibegić i Osim.