Rezime 19. kola PL
59

Poraz Sarajeva u Širokom, sumnjivi penali za Zrinjski i povratak nogometa u Zenicu

Piše: N. K.
Detalj s meča između Širokog Brijega i Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Detalj s meča između Širokog Brijega i Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Proteklog vikenda na bh. terenima odigrano je šest utakmica 19. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojima je postignuto 20 sjajnih golova.

Lider na tabeli Željezničar je na krilima Ubiparipa i Zakarića, koji su postigli po dva gola, slavio u Krupi uvjerljivim rezultatom 4:2 i tako potvrdio svoje ambicije za osvajanje titule prvaka BiH. Željo gotovo da nije mijenjao svoj pobjednički sastav tokom zimske pauze i izabranici Admira Adžema su s razlogom na dobrom putu ka konačnom cilju.

Zrinjski je uz dosta problema savladao GOŠK (3:2), ali su utakmicu osim hat-tricka Filipovića obilježila dva nepravedno dosuđena penala za domaći tim. Na kraju su ta dva gola bila i presudna, a sudija Spahalić će vjerovatno na "hlađenje" nakon zasjedanja Komisije za suđenje NSBiH.

U derbiju kola Široki Brijeg je nakon preokreta savladao Sarajevo rezultatom 2:1. Bordo tim tako nije uspio "skinuti" prokletstvo utakmica na Pecari gdje nikad nije slavio u ligaškim utakmicama.

Radnik je pred samo 300 gledatelja uz uvjerljivih 3:0 savladao Borac, a sigurna je bila i Sloboda protiv Mladosti (2:0), gdje su Tuzlaci ostvarili veoma važnu pobjedu u borbi za opstanak.

Najposjećenija utakmica bila je derbi začelja između dvije najgore ekipe Premijer lige - Čelika i Viteza. Zeničani su slavili sjajnim golom Šišića iz slobodnog udarca i tako ostali u igri za opstanak u društvu najboljih.

Na listi strijelaca i dalje je prvoplasirani Mersudin Ahmetović iz Sarajeva s 13 golova, a nakon minulog kola primakli su mu se Miloš Filipović (Zrinjski) i Goran Zakarić (Željezničar) koji sada na svom kontu imaju po 11 postignutih pogodaka.

Rezultati 19. kola:

Čelik - Vitez 1:0 (4.500 gledatelja) Zrinjski - GOŠK 3:2 (1.500 gledatelja) Sloboda - Mladost 2:0 (1.000 gledatelja) Krupa - Željezničar 2:4 (1.500 gledatelja) Radnik - Borac 3:0 (300 gledatelja) Široki Brijeg - Sarajevo 2:1 (2.500 gledatelja)

Tabela: