Nogomet
18

Polufinale Lige prvaka: Bayern u nemogućoj misiji protiv Barcelone

Piše: D. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Peterostruki evropski prvak Bayern će večeras ugostiti Barcelonu u uzvratnoj utakmici polufinala Lige prvaka. Bavarci imaju izuzetno težak zadatak jer su u prvoj utakmici odigranoj na Camp Nou stadionu izgubili rezultatom 3:0.

Barcelona je jednom nogom u finalu Lige prvaka, ali je potrebno da ekipa trenera Luisa Enriquea obavi dobar posao u Minhenu. Bayern se još uvijek nada da može eliminisati snažnog protivnika zahvaljujući svojoj dobroj formi. Bavarci su se dobro držali na Camp Nou stadionu sve do 77. minute, kada je Lionel Messi slomio njihov otpor. Argentinac je pogodio i u 80. minuti, a na konačnih 3:0 je u četvrtoj minuti sudijske nadoknade povisio Neymar.

Ipak, Bayern definitivno neće odustati od svog 11. finala. U polufinalima sa španskim protivnicima ima omjer od 9 pobjeda i 7 poraza, a ove sezone je u Ligi prvaka na domaćem terenu upisivao samo pobjede. U posljednje dvije utakmice su Bavarci postigli čak 13 pogodaka.

"Imamo šanse, ali moramo igrati bolje nego prošle sedmice, Još uvijek se nadamo. Potrebna nam je strast i podrška navijača. Uprkos povredama, imamo dobru ekipu. Nemamo šta izgubiti, nadat ćemo se do posljednjeg sudijskog zvižduka", izjavio je napadač Bayerna Thomas Miller.

Barcelona želi plasman u svoje osmo finale, koje želi ovjeriti pobjedom. To bi bio peti uzastopni gostujući trijumf u nizu u Ligi prvaka. Kada je riječ o omjeru Katalonaca na gostovanjima u Njemačkoj, oni imaju devet pobjeda, 10 remija i šest poraza.

Španski predstavnik je dobio 38 od 42 utakmice ove sezone u svim takmičenjima, a 17 od posljednjih 18. Osim toga, Barcelona je pobijedila u posljednjih sedam utakmica i to bez primljenog gola, što je klupski rekord.

Messi je u prošloj utakmici upisao 100. nastup u Ligi prvaka, a ako večeras zaigra Xavi, to će biti njegova 150. utakmica u Ligi prvaka i postat će prvi igrač kojem je to uspjelo u ovom takmičenju.

Bavarci večeras moraju napasti, ali s druge strane vreba velika opasnost s obzirom na to da su Messi, Neymar i Suarez ove sezone zajedno postigli čak 112 golova.

Bivši trener Barcelone Josep Guardiola, koji je na klupi Bayerna, u ovoj utakmici neće moći računati na Francka Riberyja, Davida Alabu, Toma Starkea i Holgera Badstubera.

Trener Barcelone Luis Enrique nema problema s povrijeđenim igračima, Tomas Vermaelen se oporavio, kao i Jeremy Mathieu.

Utakmica Bayern - Barcelona počinje u 20:45 sati. Ukupni pobjednik dvomeča će postati prvi finalista Lige prvaka, a finale se igra 6. juna u Berlinu.