Nogomet
139

Čudo se nije desilo: Barcelona osmi put u finalu Lige prvaka

Klix.ba
(Foto: EPA)
Iako je Bayern bolje otvorio meč i pogotkom u ranoj fazi makar donekle vratio neizvjesnost, Barcelona je pogotkom u 17. minuti riješila dilemu, pa je već tad bilo jasno ko je prvi finalist Lige prvaka.

Meč je na kraju okončan nedovoljnim trijumfom domaćina rezultatom 3:2.

Prvu priliku na utakmici imali su gostujući igrači već u petoj minuti utakmice. Iz drugog plana ubacio se Ivan Rakitić čiji je udarac odbranio Neuer. Na drugoj strani već u narednom napadu izblokiran je Lewandowski.

U sedmoj minuti Bayern dolazi u vodstvo pogotkom Benatije nakon centaršuta Alonsa iz kornera sa desne strane.

Gosti uzvraćaju deset minuta kasnije. Odličnu akciju odigrali su Messi, asistent Suarez i strijelac Neymar kojemu nije bilo teško pogoditi za 1:1.

U 19. minuti Muller na muke stavlja Ter Stegena koji ipak uspijeva odbraniti njegov udarac glavom na centaršut Lahma sa desne strane.

Ter Stegen se istakao i u 27. minuti kada je zaustavio udarac Roberta Lewandowskog iz neposredne blizine. U narednom napadu prilika se ukazala Messiju čiji je udarac obranio Neuer.

Sve nade domaćih igrača ako su u tom trenutku ikako i postojale ugasio je Neymar svojim drugim pogotkom večeras. Slično kao i kod prvog gola gostiju, ispala je domaća odbrana, Suarez je i ovog puta bio nesebičan, a realizaciju je potpisao Brazilac.

Dobru priliku za pogodak propustio je Schweinsteiger u 37. minuti kada je ponovo na muke stavio Ter Stegena nakon centaršuta sa lijeve strane. Stopostotnu priliku u 39. minuti propustio je Robert Lewandowski čiji je udarac iz neposredne blizine odbranio Ter Stegen. Lopta je jednim svojim dijelom prešla gol liniju, ali ne cijelim obimom.

Pola sata prije kraja Lewandowski postiže lijep pogodak za 2:2.

Pirovu pobjedu Bavarcima u 74. minuti donio je Thomas Muller na povratnu loptu Bastiana Schweinsteigera.

U sudijskoj nadoknadi dobru priliku za treći gol Barcelone propustio je Neymar.

Liga prvaka, polufinale:

Bayern Munchen - Barcelona 3:2