Nogomet
0

Liga prvaka: Okršaj Barcelone i Bayerna na stadionu Camp Nou

Klix.ba
Trening Barcelone (Foto: EPA)
U drugom polufinalu Lige prvaka snage će na stadionu Camp Nou večeras odmjeriti Barcelona i Bayern. Bit će to prvi od dva susreta u kojim će biti odlučen putnik u finale.

Aktuelni trener Bayerna Josep Guardiola će biti gost Barceloni, klubu s kojim je osvojio tri evropske krune. Kataloncima je na umu osveta za katastrofalan poraz od Bavaraca prije dvije godine također u polufinalu ukupnim rezultatom 0:7 iz dvomeča.

Barcelona je ove sezone ukupnim rezultatom 5:1 eliminisala PSG, dok je Bayern nakon poraza 1:3 u Portu na svom terenu slavio 6:1 i tako prošao u polufinale.

Bayern je bio uspješan u četiri od pet posljednjih susreta s Barcelonom na stadionu Camp Nou, uključujući i pobjedu od 3:0 u polufinalu sezone 2012/2013.

Guardiola je bio trener Barcelone kada su Katalonci eliminisali Bayern u četvrtfinalu u sezoni 2008/2009.

Barcelona je četverostruki evropski prvak i želi svoj osmi plasman u finale. Na domaćem terenu je ove sezone dobila sve utakmice u Ligi prvaka. U ovom su takmičenju Katalonci neporaženi još od 2013. godine i poraza upravo od Bayerna. Barca na domaćem terenu protiv njemačkih klubova ima ukupan omjer od 19 pobjeda, jedan remi i sedam poraza protiv bundesligaških timova.

Barca će igrati svoje sedmo polufinale Lige prvaka u posljednjih osam sezona. Ukupno gledajući, Barcelona je dobila šest od 14 polufinala.

U svim takmičenjima Barcelona je pobijedila u 36 od 40 utakmica, čak 15 od posljednjih 16.

Nakon teške povrede i dugotrajnog oporavka za igru je spreman defanzivac Tomas Vermaelen.

Bayern Minhen je peterostruki evropski prvak i bori se za svoje jedanaesto finale. U polufinalima ima pet pobjeda od sedam duela sa španskim klubovima. Ukupni omjer protiv španskih klubova je devet pobjeda i sedam poraza. Bavarci su remizirali jednom i izgubili dvije od posljednje tri gostujuće utakmice u Ligi prvaka. Posljednja gostujuća pobjeda je trijumf nad Romom u oktobru rezultatom 7:1.

Bayernov ukupni omjer na gostovanju kod španskih klubova je šest pobjeda, pet remija i 11 poraza. Ovo je četvrto polufinale za Bayern u posljednjih pet sezona. Bavarci u polufinalima ukupno imaju deset pobjeda i šest poraza.

Od povrede se oporavio Arjen Robben, koji se povrijedio 22. marta, a oporavljen je i Medhi Benatia.

Guardiola neće moći računati na Francka Riberyja, Davida Alabu i Toma Starkea.

Utakmica Barcelona - Bayern se igra od 20:45 sati