Nogomet
5

Playoff Lige prvaka: Celtic poražen kod kazahstanskog Shakhtara

Piše: D. B.
Igrači Shakhtara iz Karagandija (Foto: Arhiv)
Igrači Shakhtara iz Karagandija (Foto: Arhiv)
Celtic je u prvoj utakmici playoffa Lige prvaka poražen na gostovanju kod kazahstanskog Shakhtara iz Karagandija rezultatom 2:0.

Celtic je u prvim minutama susreta sa Shakhtarom napravio dvije dobre prilike za gol, ali ih Van Dijk i Commons nisu iskoristili. Kazna je uslijedila već u 12. minuti, kada je pogodio Finonchenko. Domaći su ohrabreni vodstvom postali veoma opasni po gol Celitca, koji je teško dolazio do prilika. Najopasniji u redovima škotskog predstavnika bili su Commons i Samaras, s tim da je Commons u 20. minuti pogodio prečku. U prvom poluvremenu su šanse za domaće propustili Paryvaev, Maliy, Vasiljević i Vicius.

Na početku drugog poluvremena zaprijetili su gosti preko Izaguirrea, koji nije pogodio. Iako su domaći imali inicijativu i stvarali prilike, gosti su također bili nešto aktivniji u odnosu na prvo poluvrijeme. Ipak, do gola su ponovo došli domaći, koji su povisili vodstvo na 2:0 golom Khizhnichenka. On je pogodio u 77. minuti, a asistirao mu je Vicius. Celtic je u drugom poluvremenu imao prilike da se vrati u susret, ali Samaras, Forrest i Mulgrew nisu bili precizni. Ostalo je 2:0 za Shakhtar, koji ima solidnu prednost uoči revanša u Škotskoj. Za kazahstansku ekipu je na poziciji stopera igrao bh. nogometaš Aldin Džidić. Za kazahstansku ekipu je na poziciji stopera igrao bh. nogometaš Aldin Džidić.