Nogomet
37

Celtic, Milan, Real Sociedad i Viktoria Plzen izborili grupnu fazu Lige prvaka

Piše: J. H.
Igrači Milana slave gol (Foto: AFP)
Igrači Milana slave gol (Foto: AFP)
Celtic, Milan, Real Sociedad i Viktoria Plzen osigurali su nastup u grupnoj fazi Lige prvaka nakon večerašnjih pobjeda u uzvratnim utakmicama playoffa Lige prvaka.

Maribor - Viktoria Plzen 0:1 (1:3)

Protivnik Željezničara u drugom pretkolu Lige prvaka u Sloveniju je došao sa odličnim rezultatom iz prve utakmice protiv Maribora kada su na svom terenu pobijedili rezultatom 3:1.

Gostima su večeras trebale tek tri minute susreta da povedu. Stijelac je bio Stanislav Tecl nakon asistencije Frantiseka Rajtorala što je bio i konačan rezultat susreta.

Milan - PSV 3:0 (1:1)

Ove dvije ekipe, rezultatski gledano, trebale su igrati najzanimljiviju utakmicu u večerašnjim utakmicama. Međutim, Milan je već na startu utakmice PSV-u dao do znanja da će večeras igrači holandske ekipe morati napraviti čudo da bi prošli u grupnu fazu takmičenja.

Boanteng je doveo Rossonere u vodstvo već u devetoj minuti. Holanđani su imali nekoliko velikih šansi za poravnanje ili čak za vodstvo, ali mreža golmana Abbiatija nije se tresla.

Prednost domaće ekipe udvostručio je Mario Balotelli u 55. minuti te je već tada bilo jasno da će PSV svoj evropski put nastaviti u Evropskoj ligi. No, tu nije bio kraj golovima na San Siru. Boateng je ponovo savladao golmana Zoeta za konačnih 3:0 na San Siru.

Real Sociedad - Lyon 2:0 (2:0)

Španska ekipa predvođena Harisom Seferovićem i Antoineom Griezmannom šokirala je francusku sportsku javnost nakon pobjede u prvoj utakmici u Lyonu od 2:0.

Francuzi su na Anoetu istrčali bez mnogo kalkulacija, tražeći gol koji bi im dao krila u nastavku. Međutim, u prvom poluvrijemenu napadači nisu bili rapoloženi te se na odmor otišlo bez golova.

U nastavku, Vela je savladao golmana Lyona za vodstvo od 1:0. Isti igrač postavio je i konačan rezultat u 90. minuti za pobjedu Sociedada od 2:0 nad Lyonom.

Real Sociedad slavio protiv Lyona (Foto: AFP)
Real Sociedad slavio protiv Lyona (Foto: AFP)

Celtic - Shakhter Karagandy 3:0 (0:2)

Najveća senzacija ovogodišnjeg playoffa Lige prvaka, uz bečku Austriju, je Shakhter koji je u prvoj utakmici na svom terenu savldao škotski Celtic rezultatom 2:0.

Skoro cijelo prvo poluvrijeme, novajlija u ovoj fazi takmičenja držao je svoju mrežu netaknutu. Onda je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela susreta odbrana Shakhtera ipak popustila. Samaras je asistirao za Commonsa koji pogađa za vodstvo domaće ekipe. Asistent kod prvog bio je strijelac drugog gola u 48. minuti.

Da se ne bi desilo čudo, potrudio se James Forrest koji je u sudijskoj nadoknadi donio svom timu prolazak u grupnu fazu Lige prvaka.

U prvom današnjem susretu, Zenit je savladao portugalsku Ferreiru rezultatom 4:2 te će se naći u šeširiću prilikom sutrašnjeg izvlačenja grupa Lige prvaka.