Nogomet
25

Real Sociedad slavio na Gerlandu protiv Lyona, remi PSV-a i Milana

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras su odigrane prve utakmice playoffa Lige prvaka. Lyon je doživio poraz na svom terenu od Real Sociedada, Zenit je slavio u gostima kod Ferreire, Viktoria je pobijedila Maribor, a PSV i MIlan su remizirali.

Ferreira - Zenit 1:4

Zenit je od prve minute pokazivao da je bolja ekipa od portugalske Ferreire, a potvrda toga je stigla u 27. minuti. Gol za vodstvo ruske ekipe je postigao Roman Širokov, a asistirao mu je Danny. Domaći su u nekoliko navrata imali priliku izjednačiti rezultat, ali je prvo poluvrijeme ipak završeno minimalnim vodstvom Zenita.

Portugalska ekipa je do željenog izjednačenja stigla u 58. minuti kada je pogodio Andre Leao. No, euforija zbog postignutog gola je trajala veoma kratko. U 61. minuti je novo vodstvo Zenitu donio Roman Širokov, kojem je to bio drugi gol na ovoj utakmici. Treći gol za rusku ekipu postigao je Matias Degra u 86. minuti, a četvrti je djelo Romana Širokova, koji je postigao hat-trick i tako postavio konačan rezultat utakmice. Asistent je bio Andrej Aršavin. Sigurna pobjeda Zenitu donosi miran revanš u St. Petersburgu.

Lyon - Real Sociedad 0:2

Ekipa Real Sociedad nije stigla u goste Lyonu da bi se branila. Španci su to pokazali u 17. minuti kada je pogodio Antoine Griezmann nakon asistencije Carlosa Vele. U ravnopravnoj igri u prvom poluvremenu Lyon nije mogao do izjednačenja.

Dobra igra gostiju se nastavila u i drugom poluvremenu, pa su u 51. minuti došli do drugog pogotka, strijelac je bio Haris Seferović, a asistent David Zurutuza.


02 by hoyno25

Ispostavilo se da je to konačan rezultat utakmice u kojoj je Sociedad napravio ogroman korak ka grupnoj fazi Lige prvaka, jer je Lyonu nakon poraza na domaćem terenu potrebno pravo čudo.

Viktoria Plzen - Maribor 3:1

Češki prvak koji je u 2. pretkolu Lige prvaka eliminisao ekipu Željezničara, Viktoria Plzen, sjajno je otvorio utakmicu sa Mariborom. Vodeći gol za domaće je postigao Marian Cisovski u 8. minuti, nakon što mu je asistirao Vladimir Darida. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

Tim iz Plzena je pokazao svoju snagu i u 59. minuti, kada je vodstvo na 2:0 povisio Vladimir Darida. Asistenciju je upisao Jan Kovarik. Neizvjesnost u utakmicu unio je pogodak Alesa Mejaca, koji je mrežu Viktorije zatresao u 66. minuti. U finišu susreta je Viktoria došla i do trećeg gola kojeg je postigao Michal Duris na asistenciju Frantiseka Rajtorala. Viktoria je pobijedila rezultatom 3:1, i ide sa velikiim očekivanjima na gostovanje Mariboru.

PSV - Milan 1:1

PSV je hrabro krenuo u okršaj s Milanom pa su se na početku susreta ukazale tri prilike za domaće, koje nisu iskorištene. Milan je potom preuzeo inicijativu i iz druge opasne akcije došao do gola. Strijelac je u 15. minuti bio Stephan El Shaarawy, a asistenciju je upisao Ignazio Abate. Milan je mogao do drugog gola minut kasnije, ali je Mario Balotelli pogodio prečku. Prečka je spriječila izjednačenje PSV-a u 37. minuti, a pogodio ju je Adam Maher. Domaći su stvorili još nekoliko izglednih šansi, ali se odbranama istakao golman Milana Christian Abbiati. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Milana.

Upornost igrača PSV-a se isplatila u 61. minuti kada je gol za izjednačenje postigao Tim Matavz.

Do kraja susreta je bilo prilika na obje strane, ali ne i golova. Ostalo je 1:1. Putnik u grupnu fazu Lige prvaka će biti odlučen u revanšu na San Siru.