Prijevremeno
6

Osuđeni pedofil i bivši nogometaš Adam Johnson izašao iz zatvora

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Engleski nogometaš Adam Johnson je poslije tri godine pušten iz zatvora nakon što je odslužio polovinu svoje šestogodišnje kazne zbog seksualnog odnosa s 15-ogodišnjakinjom.

Johnson je uhapšen u proljeće 2015. godine i ispitan je u policiji zbog optužbi za tri seksualna prekršaja s maloljetnicom, ali je sve optužbe u početku negirao.

Iako je početkom istrage negirao tri tačke optužnice, kasnije je priznao jednu tačku koja mu se stavlja na teret, a to je seks s maloljetnicom. Također je optužen da je djevojčicu nagovorio na seks tako što joj je kupovao poklone. U optužnici se navodi da je Johnson imao seks s maloljetnicom u januaru 2015. godine, a prema zakonima u Velikoj Britaniji, da bi osoba legalno mogla stupiti u seksualne odnose, mora imati navršenih 16 godina.

Engleza je ispred zatvora dočekao njegov otac Dave Johnson, a nakon što su se pozdravili zaputili su se prema svojoj kući u Castle Edenu. Sud je kao jedan od uslova za prijevremeno puštanje Johnsona odredio da odmah mora predati svoj mobilni telefon ukoliko to policajac zatraži od njega, a u zatvor se može vratiti ukoliko obriše bilo šta iz mobitela, a da prije toga nije obavijestio policiju.

Johnson je nogometnu karijeru počeo u ekipi Middlesbrough, nakon čega je prešao u Manchester City, a nakon toga u Sunderland 2012. godine za 10 miliona eura.

Tek za 15 godina ime Adama Johnsona bit će ukloljeno sa spiska seksualnih prestupnika, a još uvijek nije poznato da li je ostao pri stavu s početka 2018. godine kada je još uvijek imao želju da se vrati nogometu.

"Vjeruje da može igrati još nekoliko sezona jer misli da njegovo tijelo može izdržati taj napor. Njegova prednost je što nije imao puno povreda u karijeri", rekao je izvor blizak igraču za britanski The Sun na početku 2018. godine.