Nogomet
71

Sušić zakasnio u Brazil, mijenja ga Ljubojević da Savez ne bi bio kažnjen

FENA
Dan uoči izvlačenja grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014, u ljetovalište Costa do Sauipe i dalje stižu delegacije učesnice prvenstva i predstavnici medija koji će "uživo" pratiti ovaj događaj. Selektor Safet Sušić zakasnio je u Brazil, stoga je odlučeno da ga mijenja Darko Ljubojević

Delegacija Nogometnog saveza BiH, kao uostalom i sve ostale, ima svoje želje i očekivanja, a šta će se od toga ostvariti bit će poznato u petak u 17 sati po našem vremenu, saopćeno je iz NSBiH.

Predsjednik NSBiH Elvedin Begić kazao je da je presretan što se naša reprezentacija našla na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

"Zadovoljni smo i sretni, a činjenica je da se ovdje na svakom koraku spominje ime BiH i naše reprezentacije i da smo dio ovako velike i značajne manifestacije. Istina je, da je ovo najveća svjetska smotra nogometa te da su sve reprezentacije jako dobre i kvalitetne, te da sve što u tim analizama o mogućim grupama i selekcijama kaže struka ja ću se složiti", kazao je Begić.

Potpredsjednik Darko Ljubojević naglašava da su sigurno sve selekcije koje su se plasirale na završnicu kvalitetne.

Vjera, sreća i prolaz u drugi krug

"Postoje ekipe koje su na "papiru" malo jače, ali postoji bar pet-šest koje bismo voljeli izbjeći. Vidjećemo sutra šta će nam žrijeb donijeti, ali dobra varijanta bi bila Švicarska, Kolumbija, Alžir, mada mislim da bez obzira na žrijeb na ovakvim takmičenjima sve je moguće. Ipak, najvažnije je kako ćemo mi doći ovdje, moramo biti ambiciozni, imamo dobru ekipu i, moramo vjerovati da možemo, uz malo sreće ostaviti dobar utisak, te ostvariti prolaz u drugi krug SP", istakao je Ljubojević.

Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kazao j, da su jakosne grupe očekivane i da će bez obzira u kojoj grupi će igrati BiH to biti veliki izazov i iskušenje za naše igrače.

"Siguran sam da ćemo dati svoj maksimum i da se u tom slučaju možemo nadati plasmanu u drugi krug. Ono u šta sam ubijeđen je da ova reprezentacija neće razočarati i da će dostojno reprezentovati Savez i naš nogomet l i državu BiH. Ako posmatramo objektivno prvu jakosnu grupu, svi ćemo se složiti da bi Švicarska bila najpogodniji protivnik iz te grupe i to bi bila najbolja varijanta za nas. Iz druge i treće jakosne grupe ne bih komentarisao, ali smatram da ako naši igrači budu pravi tad možemo igrati ravnopravno sa svim ostalim selekcijama", kazao je Baković.

Izbjeći Manaus

Generalni sekretar priželjkuje da nam sreća bude naklonjena i kod odluke u kojim gradovima će bh. selekcija igrati:

"Bilo bi dobro da imamo sreće u žrijebu kad je riječ i o gradovima gdje će biti igrane naše utakmice. Ako bi izbjegli Manaus, kao grad koji je najudaljeniji od svih ostalih gradova sa specifičnom klimom, bilo bi dobro, ali i grupu koja se igra u gradovima koji su međusobno udaljeni mnogo što svakako stvara dodatne logističke zahtjeve i potrebe. Brazil je ogromna država i velike su udaljenosti između gradova na jugu i sjeveru i gradova kao što su Rio, Sao Paolo i Manaus", istakao je Baković.

Moguće sankcije zbog kašnjenja Safeta Sušića?

Delegacija NSBiH na izvlačenju grupa za SP, u Costa do Sauipeu, naišla je na prve prepreke i probleme. S obzirom da se selektor Safet Sušić do predviđenog vremena, po rasporedu FIFA, nije pojavio u Brazilu, odlučeno je da potpredsjednik Darko Ljubojević preuzme sve obaveze koje imaju selektori nacionalnih asocijacija na manifestaciji izvlačenja grupa.

"Prema predviđenim FIFA pravilima i procedurama svi selektori asocijacija učesnica imaju ciljane seminare, medijsko predstavljanje i promotivne aktivnosti. Ovakva odluka užeg rukovodstva delegacije Saveza na čelu sa predsjednikom Begićem, uslijedila je zbog realne bojazni i mogućih sankcija prema našem Savezu, zbog neispunjavanja obaveza prema FIFA-i. Prema raspoloživim informacijama selektor Sušić je pravdao svoj nedolazak kašnjenjem na zakazani let iz Pariza", saopćeno je iz NSBiH.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prije tri dana objavila je jakosne grupe (šešire) za žrijeb svjetskog prvenstva.

Reprezentacija BiH svrstana je u četvrti "šešir" s ostalim evropskim reprezentacijama.

FIFA je u taj "šešir" svrstala devet reprezentacija, a žrijebom će naknadno odrediti jednu reprezentaciju koja će biti smještena u "šešir" 2 sa selekcijama iz Afrike i Južne Amerike, koji trenutno broji sedam timova.

Raspored "šešira":

  • "šešir" 1: Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska
  • "šešir" 2: Čile, Obala Slonovače, Ekvador, Gana, Alžir, Nigerija i Kamerun
  • "šešir" 3: Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Kostarika, Honduras, Japan, Iran, Južna Koreja i Australija
  • "šešir" 4: Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska i Rusija.

Žrijebanje grupa za SP bit će obavljeno u petak u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.