Nogomet
73

Zmajevi će danas saznati protivnike u grupi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu

Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: Klix.ba)
Izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine bit će obavljeno danas u 17 sati po našem vremenu. Nogometna reprezentacija BiH će tako saznati s kojim nacionalnim timovima i u kojoj grupi će igrati na Mundijalu.

Nakon što su u srijedu objavljene jakosne grupe za SP u Brazilu, BiH je smještena u četvrtu grupu. Prvu čine Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska. U drugoj su grupi Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile i Ekvador. Treću sačinjavaju Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Meksiko i SAD. A naša BiH se nalazi u četvrtoj jakosnoj grupi sa Hrvatskom, Engleskom, Francuskom, Grčkom, Italijom, Holandijom, Portugalom i Rusijom.

Kako je u četvrtoj grupi devet evropskih reprezentacija, prije žrijebanja grupa za SP u petak, 6. decembra, jedna evropska reprezentacija će biti prebačena u grupu 2, u kojoj je sada sedam reprezentacija. Tada će u svim grupama biti po osam ekipa te će se onda pristupiti žrijebanju grupa za SP.

Na SP-u će nastupiti 32 reprezentacije, a bit će podijeljene u osam grupa. Prvo kolo je na rasporedu 12. juna 2014. godine. Grupna faza će trajati do 26. juna na stadionima u Natalu, Fortalezi, Manausu, Braziliji, Recifeu, Salvadoru, Culabi, Rio de Janeiru, Porto Alegreu, Curtibi i Belo Horizonteu.

Dva dana nakon završetka grupne gaze počet će nokaut faza u kojoj će igrati po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz pomenutih osam grupa.

Finalna utakmica će biti odigrana na Marakani u Rio de Janeiru 13. jula.