Nogomet
49

Osmočlana delegacija NSBiH sutra putuje u Brazil

FENA
Costa do Sauipe
Costa do Sauipe
U brazilskom ljetovalištu Costa do Sauipe u državi Bahia 6. decembra bit će obavljeno žrijebanje grupa svjetskog nogometnog prvenstva, koje će u toj zemlji biti održano od 12. juna do 13. jula 2014. godine.

Među 32 najbolje reprezentacije svijeta prvi put u bubnju će se naći i ime Bosne i Hercegovine. Međunarodna nogometna reprezentacija (FIFA) još nije zvanično objavila raspored "šešira", izuzev "šešira" s nosiocima u kojem je prvih sedam reprezentacija s oktobarske rang liste - Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Urugvaj i Švicarska, te domaćin Brazil.

Kako je ranije najavljeno, prilikom formiranja ostalih "šešira" u obzir će biti uzete geografske odrednice kako se iz jedne zone u istoj grupi ne bi našlo više reprezentacija. Stoga bi Bosne i Hercegovina trebala biti u "šeširu" zajedno s ostalim evropskim reprezentacijama, izuzimajući Španiju, Njemačku, Belgiju i Švicarsku iz prvog šešira, te najvjerovatnije Francusku koja bi trebalo da bude uvrštena u "šešir" s južnoameričkim i afričkim selekcijama.

No, definitivnu odluku o "šeširima" FIFA bi trebalo da donese 3. decembra.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine na žrijebanju u Brazilu predstavljat će predsjednik Elvedin Begić, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus, generalni sekretar Jasmin Baković, selektor Safet Sušić, sekretar reprezentacije Elmir Pilav, Adnan Džemidžić i glasnogovornica Slavica Pecikoza. Šestočlana delegacija NSBiH u Brazil će otputovati u utorak sa sarajevskog aerodroma, izuzev selektora Sušića koji će putovati iz Pariza.

Žrijebanje grupa počet će u petak u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Vjerovatni raspored "šešira":

  • šešir 1: Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolombija, Belgija, Urugvaj i Švicarska
  • šešir 2: SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras, Japan, Iran, Južna Koreja i Australija.
  • šešir 3: Čile, Ekvador, Obala Slonovače, Gana, Alžir, Nigerija, Kamerun, Francuska
  • šešir 4: Bosna i Hercegovina, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Hrvatska i Rusija.