Skandal u Rumuniji
0

Bivši igrač Barcelone optužen da je potpisao za Dinamo Bukurešt, a da je brat blizanac igrao umjesto njega

H. H.
Edgar Ie i Edelino su optuženi za zamjenu identiteta (Foto: Marca / montaža)
Edgar Ie i Edelino su optuženi za zamjenu identiteta (Foto: Marca / montaža)
Dinamo Bukurešt potpisao je Edgara Iéa u februaru, a tri mjeseca kasnije otkrio je da je u njegovom timu u stvari njegov brat blizanac Edelino.

U Rumuniji istražuju da li je nogometaš Edgar Ié natjerao svog brata blizanca Edelina da umjesto njega igra pet utakmica za Dinamo Bukurešt, koji se bori za opstanak u društvu najboljih.

Edgar Ié je u februaru potpisao za Dinamo, ali prema svemu sudeči igrač koji je stigao u Bukurešt bio je njegov brat blizanac Edelino. Slučaj zamjene identiteta otkrio je novinar Daniel Sendre, koji je izvijestio da su u Dinamo Bukureštu bili iznenađeni jer Edgar Ié nije dobro govorio engleski i komunicirao je samo na portugalskom iako je igrao u Španiji, Francuskoj, Turskoj i Nizozemskoj.

"Izgleda nadrealno. Počeo sam da telefoniram, pričam s prijateljima i vijest je tačna, ne mogu da vjerujem. Niko to nije demantovao. Saznao sam da ima brata blizanca koji također igra nogomet", izjavio je Florin Prunea, bivši igrač i bivši predsjednik Dinama.

Rumunski novinar Emanuel Rosu objavio je da je Dinamo tražio od navodnog Edgara Iéa da pokaže svoju vozačku dozvolu, što je on odbio.

Ako se zamjena identiteta službeno potvrdi, Dinamo Bukurešt je u opasnosti da ostane bez osam bodova koje je osvojio u pet utakmica koje je Edelino odigrao umjesto Edgara Iéa.

Izvor iz Rumunskog nogometnog saveza objasnio je za iAMsport da ipak nema planiranog scenarija za ovu situaciju. Ako igrač koji je igrao nije onaj koji je registrovan, moglo bi doći do sankcija. Pravno gledano, Dinamo nikada nije namjeravao koristiti brata blizanca umjesto onog igrača kojeg su doveli, te bi se mogli braniti činjenicom da nisu znali da su prevareni.

Ko su braća pravaranti?

Edgar Miguel Ié je rođen 1. maja 1994. godine i reprezentativac je Gvineje Bisao nakon što je igrao u omladinskim selekcijama za Portugal. Trenirao je u omladinskom timu Sportinga dok nije potpisao za Barcelonu B 2012. godine. Čak je 3. decembra 2014. debitovao za prvi tim koji je tada trenirao Luis Enrique, a 2015. je napustio Barcu.

Nakon toga igrao je za Villarreal B, Belenenses, Lille, Nantes, Trabzonspor, Feyenoord i Basaksehir prije nego što je potpisao za Dinamo Bukurešt.

Njegov brat blizanac Edelino je također počeo u Sportingu, a karijeru je proveo uglavnom u slabijim klubovima u Portugalu. Njegov posljednji tim je bio Tluchowia Tluchow u Poljskoj nakon što je igrao za GD Resende u Portugalu.