Nogomet
17

Liga prvaka: Real jednom nogom u četvrtfinalu, Porto izborio obećavajućih 1:1 u Baselu

Piše: A. D.
Cristiano Ronaldo (Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Real Madrid u miru dočekuje uzvratni susret osmine finala Lige prvaka protiv Schalkea pošto je večeras u Gelzenkirhenu ostvario trijumf rezultatom 2:0.

U drugom susretu Basel i Porto su remizirali 1:1, što je obećavajući rezultat za portugalskog predstavnika kojemu je za plasman u četvrtfinale na uzvratu na Dragau dovoljan i remi bez pogodaka.

Basel - Porto

Već u jedanaestoj minuti domaći tim došao je u vodstvo. Dobar pas Freija u pogodak je pretvorio Gonzales koji se znalački riješio svog pratioca.

Do poluvremena su prijetili Herera, Danilo i Brahimi, ali nijedan nije imao uspjeha pa se na pauzu otišlo sa vodstvom domaćina 1:0. Mreža Basela zatresla se u 48. minuti, a gol Herrere je poništen zbog nedozvoljene pozicije.

Veliku priliku u 65. minuti propustio je Martinez čiji je lob udarac otišao preko gola. U 78. minuti Portugalci su ipak uspjeli izjednačiti, a za konačnih 1:1 pobrinuo se Danilo udarcem iz penala.

Schalke – Real Madrid

U 20. minuti Aogo je pokušao udarcem sa dvadesetak metara, a lopta je otišla preko gola. U 26. minuti gosti su poveli pogotkom Ronalda. Carvajal je centrirao sa lijeve strane, a Portugalac udarcem glavom zatresao mrežu Schalkeovog gola.

Pet minuta kasnije u dobroj prilici našao se Benzema, čiji je udarac uspio odbraniti domaći golman Wellenreuther. U 35. minuti sjajnim udarcem iz slobodnog udarca Ronaldo je namučio Wellenreuthera. U 62. minuti na drugoj strani je prijetio Boateng.

Deset minuta kasnije dobru priliku propustio je Isco. U 74. minuti odličan udarac Plattea završio je na prečki Realovog gola. U nastavku akcije Uchida nije imao sreće.

Kazna je uslijedila u 79. minuti, a sjajan pogodak za 2:0 postigao je Marcelo.

Osmina finala Lige prvaka:

Schalke – Real Madrid 0:2 Basel - Porto 1:1