Nogomet
24

Liga prvaka: Petarda Pjanićeve Rome, Džekin City poražen od Bayerna

Piše: D. K.
Edin Džeko u duelu sa igračima Bayerna (Foto: AFP)
Na stadionima širom Evrope večeras su odigrani mečevi prvog kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Po mnogo čemu najzanimljiviji meč bio je onaj između Bayern Minhena i Manchester Cityja. Domaći su slavili sa minimalnih 1-0.

Bayern minimalno savladao City

U Grupi E snage su odmjerili Bayern Minhen i Manchester City. Iako je prvo poluvrijeme bilo dosta kvalitetno, ipak je završeno bez golova. Nijemci su bili mnogo bolji protivnici, ali je u nekoliko navrata golman engleske ekipe Joe Hart sjajno intervenisao. Bh. reprezentativac Edin Džeko imao je sjajnu priliku u 22. minuti, kada je iskosa sa desne strane u kaznenom prostoru lijevom nogom šutirao pored stative. U 40. minuti kapiten bh. selekcije dobio je žuti karton faulom kojim je spriječio opasan kontranapad Bavaraca.

U drugom dijelu Bayern je nastavio sa opasnim napadima, ali se i Hart isticao sjajnim odbranama. Džeku je u 74. minuti zamijenio Kun Agüero. Pobjedu je Bayernu u 90. minuti osigurao Boateng.

U drugoj utakmici ove grupe, italijanska Roma bh. veznjaka Miralema Pjanića deklasirala je moskovski CSKA sa 5-1. Već na poluvremenu Roma je imala prednost od 4-0. Bh. veznjak Miralem Pjanić odigrao je svih 90 minuta.

Barca protiv APOEL-a slavila sa 1:0

U Grupi F Barcelona se večeras dosta mučila u prvom dijelu protiv kiparskog APOEL-a. Otpor znatno slabije gostujuće ekipe Španci su slomili tek u 28. minuti golom odbrambenog igrača Gerarda Piquea. To se na kraju ispostavio i kao konačan rezultat utakmice.

Francuski PSG je na gostovanju u Amsterdamu remizirao sa holandskim Ajaxom. Vodeći gol Francuzima je donio Cavani u 14., a izjednačio je Schöne u 74. minuti.

Ajax - PSG (Foto: EPA)
Ajax - PSG (Foto: EPA)

Oba meča Grupe G završena 1-1

Engleski Chelsea i njemački Schalke, u okviru Grupe G, remizirali su na Stamford Bridgeu 1-1. Vodeći gol engleskoj ekipi donio je Cesc Fabregas u 11., a izjednačio je Huntelaar u 62. minuti.

U drugoj utakmici ove grupe, Maribor je također remizirao istim rezultatom sa Sportingom iz Lisabona.

Porto deklasirao BATE, Bilbao i Shakhtar bez golova

U okviru Grupe H svoje mečeve večeras su imali Porto i BATE Borisov, te Athletic Bilbao i Shakhtar Donetsk.

Znatno jači od bjeloruske ekipe, Porto je već na poluvremenu imao ogromnu prednost od 3-0. No, Portugalci nisu posustajali pa su u drugom dijelu uduplali prednost, za konačan rezultat 6-0. Hat-trick je za domaće postigao Brahimi.

Athletic Bilbao i Shakhtar Donetsk odigrali su susret bez golova.

Liga prvaka, prvo kolo:

Grupa E Bayern Minhen - Manchester City (0-0) 1-0 (Boateng 90) Roma - CSKA Moskva (4-0) 5-1 (Iturbe 6., Gervinho 10. i 31., Maicon 20., Ignashevich 50. autogol - Musa 82.)

Grupa F Barcelona - APOEL (1-0) 1-0 (Pique 28.) Ajax - Paris Saint Germain (0-1) 1-1 (Schöne 74. - Cavani 14.)

Grupa G Chelsea - Schalke (1-0) 1-1 (Cesc Fabregas 11. - Huntelaar 62.) Maribor - Sporting Lisabon (0-0) 1-1 (Zahovič 90+1 - Nani 80.)

Grupa H Porto - BATE Borisov (3-0) 6-0 (Brahimi 5., 32., 57., Martinez 37., Adrian Lopez 61.) Athletic Bilbao - Shakhtar Donetsk 0-0