Nogomet
31

Liga prvaka: Džekin City u osmini finala, Barcelona bolja od PSG-a

Piše: A. Demić
Roma-Manchester City (Foto: AFP)
Utakmicama u grupama E, F, G i H okončana je grupna faza Lige prvaka. Mjesto među 16 najboljih ekipa u nastavku takmičenja osigurali su Bayern, Manchester City, Barcelona, PSG, Chelsea, Schalke, Porto i Schakhtar. U osminu finala sinoć su se plasirali Atletico Madrid, Real Madrid, Leverkusen, Borussia Dortmund, Arsenal, Monaco, Juventus i Basel.

Grupa E

Bayern je rutinski riješio utakmicu protiv tima CSKA iz Moskve rezultatom 3:0. Muller iz penala, Rode i Gotze bili su strijelci za bavarskog giganta.

Drugi susret ove grupe igran na stadionu Olimpico u Rimu između Rome i Manchester Cityja i ujedno najzanimljiviji meč večerašnjeg programa koji je odlučivao u putniku u drugi krug okončan je pobjedom engleskog šampiona rezultatom 2:0. Strijelci za Građane bili su Nasri i Zabaleta. Edin Džeko odigrao je 78 minuta u pobjedničkom timu zaradivši javnu opomenu, dok je na drugoj strani Miralem Pjanić igrao svih 90 minuta.

Tabela: Bayern 15 Manchester City 8 Roma 5

CSKA Moskva 5

Grupa F

Pobjedu za potvrdu trećeg mjesta u grupi ostvario je Ajax pred svojim navijačima nad kiparskim APOEL-om. Bilo je 4:0, a pogađali su redom Schone dva puta, Klaassen i Milik.

Utakmicu za prvo mjesto u grupi F na Nou Campu igrali su Barcelona i PSG. Trijumfovao je domaći tim rezultatom 3:1. Zlatan Ibrahimović pogodio je za rano vodstvo Parižana, ali su preokret do kraja kreirali Messi, Neymar i Suarez.

Tabela:

Barcelona 15 PSG 13 Ajax 5 APOEL 1

Grupa G

Trijumf vrijedan osmine finala na gostovanju u Mariboru ostvario je Schalke 04. Di Mateov džoker Meyer bio je junak gostujućih navijača postigavši jedini pogodak svega šest minuta nakon što je ušao u igru.

Put u osminu finala Schalkeu je otvorio Chelsea pobjedom nad Sportingom rezultatom 3:1. Strijelci za Plavce bili su Fabregas iz penala, Schurrle i Mikel, dok je čast gostiju koji evropsku avanturu nastavljaju u Evropskoj ligi spasio Silva.

Tabela: Chelsea 14 Schalke 8 Sporting 7 Maribor 3

Grupa H

Athletic Bilbao u utakmici koja je odlučivala o putniku u Evropsku ligu na svom stadionu porazio je BATE Borisov rezultatom 2:0. San Jose i Susaeta pogađali su za trijumf baskijskog tima.

U drugom susretu ove grupe putnici u osminu finala Porto i Shakhtar su podijelili bodove, a meč je okončan rezultatom 1:1. Vodstvo gostima donio je Stepanenko, a izjednačenje domaćinima u samom finišu Aboubakar.

Tabela: Porto 14 Shakhtar 9 Athletic Bilbao 7 BATE Borisov 3