Nogomet
0

Liga prvaka: De Bruyne u fotofinišu srušio razigrane Andalužane

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Navijači na Etihadu večeras su mogli uživati u fudbalskoj poslastici. Uzubuđenja nije nedostajalo, a na kraju je u dramatičnoj završnici slavio Manchester City.

Ovo je bio duel dvije ekipe koje su pred utakmicu imale po tri boda i u leđa su gledali prvoplasiranom Juventusu u grupi D. Manchester City je do ovog meča u 30 utakmica Lige prvaka samo tri puta uspio sačuvati mrežu. Ni večeras nisu odoljeli napadima protivnika.

Prva velika šansa pripala je domaćem timu kada je u 13. minuti Bony nakon ubačaja De Bruynea šutirao pravo u Rica. Nakon toga uslijedili su "vjetrovi" iz Andaluzije.

Nošeni na krilima izuzetnog Ukrajninca Yevhena Konoplyanke, zbog kojeg se Englezi pitaju kako ga Liverpool nije kupio kada je imao šansu, Sevilla je pravila velike probleme odbrani Manchester Cityja kojoj je nedostajao povrijeđeni Vincent Kompany.

Prva stopostotna šansa na utakmici djelo je upravo krilnog napadača Seville Konoplyanke kada je lukavo iz slobodnog udarca sa ivice šesnaesterca pogodio stativu i iznenadio Harta u 19. minuti.

Nebeskoplavi su izgledali izgubljeno i tek odbijeni udarac Yaye Tourea u 25. minuti ih je malo vratio u ritam, ali Sevilla nije spuštala nogu sa gas-pedale. Već u 27. minuti su izveli deveti korner.

A onda su nakon što De Bruyne nije reagirao dobro na lijevoj strani Cityjeve odbrane, Vitolo pronašao junaka, letećeg Konoplyanku i gosti su poveli u 31. minuti.

Nakon toga uspavani City je konačno pomijenio brzine i napao onako kako se očekivalo od njih. Najprije su tražili penal, a onda su nakon nekoliko napada uspjeli doći do pogotka.

Nakon sjajnog prodora Yaye Tourea koji je uz korner-liniju prošao Kolodziejczaka, lopta dolazi do Sterlinga čiji udarac brani Rico, ali onda u borbi Bonyja i Ramija, štoper Seville postiže autogol.

Do kraja poluvremena na obje strane je bilo opasnosti, a najveću šansu imao je Gameiro čiji je udarac glavom sa peterca otišao preko gola. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 1:1.

Početak drugog poluvremena pripao je Sevilli koja je ponovo prijetila preko Gameira, a onda je tempo bio malo sporiji i uslijedile su izmjene.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo Sevilla se pokazivala kao tim koji više želi do drugog gola. I dalje su najviše prijetili preko Konoplyanke kojem su pomagali Iborra i rezervista Krohn-Dehli.

I upravo u momentima kada se činilo da će gosti doći do pogotka ili da će ipak meč biti neodlučen, ukazao se De Bruyne u prvoj minuti sudijske nadoknade svojim petim pogotkom u dresu Cityja.

Ovom pobjedom City ima šest, dok je Sevilla ostala na tri boda.

Grupa D

  1. Juventus 7
  2. Manchester City 6
  3. Sevilla 3
  4. Gladbach 1