Nogomet
4

Liga prvaka: Preokret Cityja protiv M'gladbacha, Sevilla i Galatasaray u Evropskoj ligi

Piše: D. B.
Galatasaray - Astana (Foto: EPA)
Večeras je odigrano posljednje, šesto kolo Lige prvaka u grupama C i D. Učesnici osmine finala su Benfica, Atletico Madrid, Manchester City i Juventus, dok će u šesnaestini finala Evropske lige na proljeće igrati Galatasaray i Sevilla.

Grupa C

Galatasaray - Astana 1:1

Galatasaray i Astana su se u ovoj utakmici direktno borili za plasman u Evropsku ligu, jer šansi za osminu finala Lige prvaka nisu imali. Galatasaray je zaprijetio u 4. minuti preko Oztekina, a potom je u 8. udarac Yilmaza odbranio golman Astane Erić. U 14. minuti je lopta nakon Sneijderovog pokušaja glavom završila pored gola. Već u narednoj minuti je mnogo sreće na drugoj strani imao golman Galatasarayja Muslera, jer je Twumasi pogodio stativu njegovog gola. Dvije minute kasnije je Muslera odlično odbranio snažan šut Muzhikova.

U 25. minuti je publika na stadionu Galatasarayja vidjela veliki promašaj Ozekina, bio je u odličnoj poziciji za postizanje pogotka, ali je šutirao iznad prečke. Astana je to mogla kazniti u 28. minuti, ali je pokušaj glavom bh. reprezentativca Marina Aničića završio iznad gola.

Astana je igrala hrabro u Turskoj, a u 36. minuti je dobru priliku za gol imao Maksimović. Ipak, njegov pokušaj je završio pored gola. Nova prilika za Galatasaray, odnosno za Oztekina, ukazala se u 43. minuti, a nogometaš turskog tima je ponovo bio neprecizan.

Prvo poluvrijeme utakmice završeno je bez golova.

Početkom drugog dijela utakmice, u 54. minuti, udarcem s distance je pokušao Maksimović, a lopta je završila iznad gola Galatasarayja. Igrala se 62. minuta kada se ukazala nova prilika za Sneijdera od kojeg je ponovo bio uspješniji bio golman Erić. Potom je s distance pokušao i Inan, ali neuspješno.

Sve promašaje Galatasarayja Astana je kaznila u narednom napadu kada je nakon centaršuta Shomka pogodio Twumasi. Ipak, domaći su izjednačili već u 64. minuti golom Inana.

Golman Astane Erić se istakao sjajnom odbranom nakon što je u 77. minuti šutirao Podolski. Čuvar mreže Astane je odlično zaustavio Olcanov udarac u 82. minuti. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, ostalo je 1:1.

Galatasaray je ovim remijem zadržao treću poziciju i na proljeće će igrati u šesnaestini finala Evropske lige. Evropski san Astane je završen.

Benfica - Atletico Madrid 1:2

Benfica i Atletico Madrid su ranije osigurali plasman u osminu finala Lige prvaka, a u međusobnom duelu su se borili za prestiž, odnosno za prvo mjesto u grupi C.

Mreža Benfice se zatresla u 18. minuti kada je pogodio Godin, no, njegov gol je poništen zbog ofsajda. Tri minute kasnije je s ruba šesnaesterca šutirao Niguez, ali se dobrom odbranom istakao golman Benfice Cesar. Ipak, pritisak gostujuće ekipe se isplatio u 34. minuti, Vietto je asistirao NIguezu, koji je savladao Cesara za vodstvo Atletica protiv Benfice rezultatom 1:0.

Domaći su mogli do izjednačenja u 38. minuti nakon solo akcije Guedesa, no, nogometaš Benfice nije imao sreće, pa je Atletico nakon prvog poluvremena imao gol prednosti.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 46. minuti, sjajnu priliku za izjednačenje propustio je Mitroglu, primio je loptu u šesnaestercu i na kraju šutirao pored gola.

Kako to obično bude, uslijedila je kazna za promašaj, a Vietto je u 55. minuti povisio vodstvo Atletica na 2:0. Asistenciju je upisao Carrasco. Domaći su pokušavali smanjiti zaostatak, Jimenez je šutirao u 64. minuti, ali problema za golmana Oblaka nije bilo.

Mogao je Atletico do trećeg pogotka u 67. minuti da je Carrasco bio malo precizniji. Međutim, kada već Atletico došao do novog gola, jeste Benfica i to u 76. minuti kada je Mitroglu pogodio poslije asistencije Jimeneza za 1:2.

Dalekometni udarac Sanchesa iz 79. minute završio je iznad gola Atletica. U 84. minuti se Jimenez mogao upisati na listu strijelaca da je njegov udarac glavom završio u mreži ekipe iz Madrida.

Ipak, ostalo je 2:1 za Atletico, koji je grupnu fazu okončao na prvom mjestu, dok je Benfica druga.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 13
  2. Benfica 10
  3. Galatasaray 5
  4. Astana 4

Grupa D

Manchester City - Borussia M'Gladbach 4:2

Utakmica protiv Borussije je za Manchester City bila važna jer je predstavljala kakvu takvu šansu za osvajanje prvog mjesta u grupi, dok se njemačka ekipa borila da ostane ispred Seville i izbori evropsko proljeće u Evropskoj ligi.

Prvi su zaprijetili gosti u 5. minuti preko Korba, koji je šutirao preko gola i propustio izglednu šansu. Potom je Manchester City preuzeo terensku inicijativu, koja je rezultirala vodećim golom u 16. minuti, a strijelac je nakon asistencije Sterlinga bio Silva.

Ipak, radost domaćih igrača je kratko trajala, jer je u 19. minuti na 1:1 izjadnačio Korb. Ako to nije bio dovoljan šok za domaće igrače i navijače, onda pogodak Raffaela definitivno jeste. Nogometaš M'gladbacha je pogodio u 43. minuti za potpuni preokret i vodstvo Borussije rezultatom 2:1 protiv Građana nakon prvog dijela utakmice.

Građani su u drugom poluvremenu tražili preokret. U 61. minuti je Silva imao odličnu priliku, ali je njegov šut odbranio golman Soommer. Čuvar mreže Borussije se istakao i dvije minute kasnije kada je pokušao Sterling. Više sreće nije imao ni Otamendi u 73. minuti, lopta je nakon njegovog udarca završila iznad gola Borussije.

Međutim, Manchester City je odigrao fenomenalnih desetak minuta utakmice i postigao čak tri pogotka. Prvo je pogodio Sterling u 80. minuti za 2:2, potom minut kasnije za potpuni preokret, a na 4:2 u korist Manchester Cityja je povisio Bony u 85. minuti. Upravo je Bony imao posljednju priliku na utakmici, ali je nije iskoristio.

Građani su pobijedili Borussiju rezultatom 4:2 i osigurali plasman u osminu finala Lige prvaka s prve pozicije. Borussia je zbog poraza ostala bez Evrope.

Sevilla - Juventus 1:0

Juve je posljednje kolo u grupi dočekao na prvom mjestu s dva boda prednosti ispred Manchester Cityja. Klub iz Torina je želio s prve pozicije u osminu finala, a protivnik i domaćin bila je Sevilla, koja se nadala da pobjedom može preskočiti Borussiju M'gladbach i preoteti joj mjesto koje vodi u Evropsku ligu na proljeće.

Već u petoj minuti je Juventus mogao zatresti mrežu Seville, Marchisio je centrirao za Moratu, koji je pokušaj glavom završio iznad prečke. Isti je igrač šutirao minut kasnije pored gola Seville.

Prvi pokušaj Seville zabilježen je u 15. minuti kada je Konoplyanka šutirao neporecizno nakon solo akcije.

Dvije prilike je Juventus propustio u 17. i 18. minuti preko Dybale i Sturara, a onda je na drugoj strani u 19. minuti Buffon odlično intervenisao nakon udarca Llorentea.

Igrala se 25. minuta kada je se Morata našao u odličnoj šansi, šutirao je sa samo tri metra, ali je promašio. Juventus je do kraja prvog poluvremena imao još dvije prilike preko Llorentea i Dybale, ali ni jedna nije realizovana, pa je prvo poluvrijeme završeno bez golova.

Početak drugog poluvremena je obilježio udarac Morate iz 53. minute, ali se na golu Seville istakao golman Rico. Njegov kolega na drugoj strani, iskusni Buffon, odbranio je udarac Banege sa 19 metara u 61. minuti.

Veliku radost Seviili je u 65. minuti donio Llorente, koji je napokon uspio savladati Buffona.

Dobru priliku za Juventus imao je Dybala u 82. minuti, šutirao je, ali je lopta pogodila prečku. Dvije minute kasnije je Coke na drugoj strani savladao Buffona, ali je gol poništen zbog ofsajda. U 86. minuti udarac Gameira je završio u gol autu. Posljednju priliku na utakmici propustio je Morata za Juventus.

Sevilla je na kraju pobijedila rezultatom 1:0, čime je ispunila cilj i plasirala se u šesnaestinu finala Evropske lige. Juventus će u osminu finala Lige prvaka s druge pozicije.

Tabela:

  1. Manchester City 12
  2. Juventus 11
  3. Sevilla 6
  4. Borussia M'gladbach 5