Nogomet
11

Liga prvaka: Obračun Manchester Uniteda i Wolfsburga, Juventus dočekuje Sevillu

Piše: D. B.
Trening PSG-a
Večeras se igraju utakmice 2. kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D, a ljubitelji nogometa će imati priliku pogledati nekoliko izuzetno zanimljivih mečeva.

Grupa A

Shakhtar Donjeck - PSG

PSG je u prvom kolu pobijedio Malmo, a u drugom ga očekuje dosta teži zadatak protiv Shakhtara u gostima. Ukrajinski tim je poražen od Real Madrida i potrebni su mu bodovi ukoliko želi ostati u igri za nokaut fazu. Trener PSG-a Laurent Blanc je istakao da je lijep nogomet koji igra Shakhtar prijetnja svakom klubu, pa tako i njegovom. PSG nema poraz od aprila. Pod upitnikom je nastup Davida Luiza koji je povrijedio koljeno.

Trener Shakhtara Mircea Lucescu ne može računati na suspendovanog Stepanenka, dok je još uvijek neizvjestan nastup Shevchuka.

Napadaču PSG-a Zlatanu Ibrahimoviću potreban je jedan gol da izjednači Pauletin klupski rekord od 109 postignutih golova.

Malmo - Real Madrid

Real Madrid je prvi u grupi i izraziti je favorit protiv Malmoa. Madriđani neće moći računati na povrijeđene Jamesa, Balea, Pepea, Danila i Sergija Ramosa, dok u švedskom timu neće biti Mehmetija. Trener Malmoa Age Hereide se najviše pribojava Ronalda kojeg će njegovi igrači pokušati neutralisati.

"On je veoma jak i brz, a odlično šutira i lijevom i desnom nogom. On je možda najkompletniji igrač na svijetu. Moramo ga neutralisati. Naša najbolja šansa je da u Realu pomisle da su već osvojili sva tri boda. Ne smijemo biti pasivni", izjavio je Hereide.

Tabela:

  1. Real Madrid 3
  2. PSG 3
  3. Malmo 0
  4. Shakhtar 0

Grupa B

Manchester United - Wolfsburg

Nakon iznenađujućeg poraza od PSV-a Manchester United dočekuje Wolfsburg i ima imperativ dobrog rezultata. S druge strane, njemački Bundesligaš ima pobjedu protiv CSKA te je ovo prilika da ostane ispred Uniteda ukoliko ostane neporažen. Crveni vragovi imaju osam pobjeda, četiri remija i dva poraza u susretima s njemačkim klubovima, dok Wolfsburg u tri odigrana meča na tlu Engleske nije upisao nijednu pobjedu.

Menadžer Uniteda Louis van Gaal ne može računati na Shawa, a upitan je nastup Roja. U ekipi Wolfsburga problema s povredama su imali Vierinha i Casteels.

CSKA Moskva - PSV

"PSV je fabrika talenata. Bit će nam teško, ali će utakmica biti interesantna", izjavio je trener CSKA Moskve Leonid Slutski pred duel sa holandskim timom. Njegova ekipa traži prve bodove, a PSV već ima tri iz susreta s Manchester Unitedom. Rusi se definitivno namjeravaju boriti za nokaut fazu, zbog čega moraju osvojiti bodove protiv PSV-a. Ipak, holandski tim dolazi u Moskvu ohrabren pobjedom protiv Manchester Uniteda te želi nastaviti dobar niz.

Tabela:

  1. PSV 3
  2. Wolfsburg 3
  3. Manchester United 0
  4. CSKA Moskva 0

Grupa C

Astana - Galatasaray

"Moramo biti disciplinovani na terenu", rekao je trener Astane Stanimir Stollov te zatražio od svojih igrača da ne "izgube glavu" protiv Galatasaraya na domaćem terenu, gdje traže sva tri boda. Astana je poražena od Benfice u svom historijskom nastupu u grupnoj fazi Lige prvaka i definitivno želi popraviti utisak, no to neće biti nimalo lako protiv Galatasaraya koji također traži prve bodove. Stollov ne može računati na suspendovanog Twumasija, a neizvjestan je i nastup Akhmetova.

Galatasaray mora igrati otvorenije i slijediti svoje visoke ambicije u elitnom evropskom takmičenju. Trener turskog tima Hamza Hamzaoglu je svjestan da u Kazahstanu neće biti lako osvojiti bodove, ali je došao po puni plijen.

"Došli smo da pobijedimo, želimo sva tri boda. Neće biti lako, pa bih bio zadovoljan i jednim bodom. Idemo u pravom smjeru, pokazat ćemo to", izjavio je Hamzaoglu.

Atletico Madrid - Benfica

Atletico i Benfica su u prvom kolu zabilježili pobjede i sada će se međusobno obračunati u Madridu. Ova utakmica nosi poseban značaj jer je ovo prvi susret ova dva tima u historiji.

Što se tiče Atletica, Koke je povrijeđen i još uvijek nije poznato da li će zaigrati, dok u ekipi Benfice odavno nema Salvija.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 3
  2. Benfica 3
  3. Galatasaray 0
  4. Astana 0

Grupa D

Borussia M'Gladbach - Manchester City

M'Gladbach i Manchester City su doživjeli poraze u prvom kolu i samo pobjeda u ovom meču donosi iskupljenje. Trener njemačkog bundesligaša André Schubert je rekao da nema smisla igrati protiv Cityja u strahu te da njegova ekipa nije u grupnu fazu stigla "na lijepe oči". Također, njegov tim nije izgubio u pet utakmica na domaćem terenu igrajući protiv engleskih predstavnika.

Manchester City nakon poraza od Juventusa na domaćem terenu ima imperativ dobrog rezultata, jer izboriti nokaut fazu definitivno neće biti lako s obzirom na to da je u grupi i Sevilla. Menadžer Građana neće moći računati na povrijeđene Bonyja, Delpha, Clichyja, Kompanyja i Mangalu, dok su upitni nastupi Harta, Tourea i Silve. To definitivno može ohrabriti njemački tim, kojem nedostaje samo Stranzl.

Juventus - Sevilla

Juventus i Sevilla žele nastaviti pozitivan niz nakon pobjeda u prvom kolu. Juve je favorit, ali Sevilla nije došla u Torino da se brani. Svaki bod u ovoj grupi je zlata vrijedan.

U ekipi Juventusa neće biti povrijeđenog Mandžukića, dok za Sevillu neće igrati Banega, Carrico i Rami. Upitni su Kakuta i Escudero.

Tabela:

  1. Sevilla 3
  2. Juventus 3
  3. Manchester City 0
  4. M'Gladbach 0

Utakmica između Astane i Galatasaraya se igra od 18:00 sati, dok ostali susreti počinju u 20:45 sati.