Nogomet
68

Lech pobijedio na Koševu i Sarajevu ostavio male šanse za prolazak u naredno pretkolo

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbaleri Sarajeva nisu uspjeli prirediti iznenađenje u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka protiv prvaka Poljske, Lecha iz Poznana.

Šampion naše zemlje poražen je rezultatom 2:0 u utakmici u kojoj je Lech istina bio bolji protivnik, ali i utakmici u kojoj je naš predstavnik platio danak neiskustvu igranja velikih utakmica kakva je bila večerašnja na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Trener Lecha Maciej Skorza već na startu našao se u problemima s obzirom da je bio primoran zamijeniti Linettyja, a do kraja prvog poluvremena i Kownackog. To se pak nije odrazilo na igru gostiju koji su prvi ozbiljan napad kreirali u četvrtoj minuti, a situaciju je pravovremenom intervencijom nakon pasa upućenog pred gol Sarajeva spasio Bojan Puzigaća.

Prva prilika za Benka

U osmoj minuti prvu priliku propustio je i bh. šampion. Dubinskim pasom Stepanov je u priliku gurnuo Leona Benka koji je pogodio spoljni dio mreže. Veliku priliku Lech je propustio u 30. minuti kada je Thimalla pogodio prečku. Lopta se potom odbila do Hamalainena čiji je udarac odbranio Oštraković.

Dvije minute kasnije odličnim pasom Duljević u priliku gura Krstea Velkoskog čiji udarac desnom nogom iskosa sa lijeve strane bez problema zaustavlja Jasmin Burić.

Hladan tuš

Deset minuta poslije uslijedila je kazna, a pogodak za vodstvo Lecha postigao je Hamalainen na centaršut Tralke sa desne strane. Gosti su gol za vodstvo postigli u trenutku kada se van igre nalazio Milan Stepanov čiji je dres usljed lakše povrede bio natopljen krvlju zbog čega ga je, prema pravilima, bio primoran promijeniti.

Prvi ozbiljniji napad Sarajeva u drugom poluvremenu zabilježen je u 61. minuti kada je Hebibović povratnom loptom uposlio Leona Benka čiji je udarac odbranio Jasmin Burić.

Kraj nadanja

Minutu kasnije riješeno je pitanje pobjednika na večerašnjoj utakmici. Douglas je uputio centaršut sa lijeve strane, lopta je preletjela kompletnu odbranu Sarajeva i pala na glavu Thomalle koji ju je glavom poslao u gol Sarajeva za 0:2.

U 67. minuti Puzigaća je dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla pored lijeve stative. Sarajevo je do kraja imalo posje lopte, ali su izostale prave prilike, pa je meč okončan rezultatom koji našem predstavniku ostavlja male izglede da se domogne trećeg pretkola prestižnog fudbalskog takmičenja.

Liga prvaka, drugo pretkolo:

Sarajevo – Lech Poznan 0:2