Nogomet
34

Sarajevo na Koševu dočekuje Lech: Mogu li Bordo momci iznenaditi Poljake?

Piše: Edin Isanović
Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo
U sjeni navijačkih sukoba večeras se na stadionu Asim Ferhatović Hase igra prva utakmica 2. pretkola Lige prvaka između Sarajeva i Lecha. Utakmica se dočekuje sa velikim zanimanjem poklonika nogometa u gradu na Miljacki.

Domaći navijači vjeruju kako Bordo tim može prikazati kvalitetnu igru i nadigrati favorita.

Nametnuti kombinatoriku

Prvi šef struke koševskog premijerligaša Dženan Uščuplić naglasio je kako tim iz Poljske ima sjajnu ekipu. Ipak, istakao je i slabosti Lecha.

"Jaki su kao kolektiv, ali im je odbrana lošiji dio tima. Nogometaši koji igraju naprijed su mnogo kvalitetniji dio ekipe“, kazao je strateg Sarajeva. Dakako, u stručnom štabu bh. prvaka detaljno su analizirali igru Lecha. Ne treba posebno isticati kako će za uspjeh u ovom meču biti potrebno da svi domaći akteri budu na visini zadatka. Uz maksimalan pristup svih igrača, kakav je bio u većini evropskih utakmica, Sarajevo može doći do aktivnog rezultata pred uzvrat. Bez dvojbe, najvažnije će biti da se ekipa postavi kao kolektiv. Za sve igrače bit će to novi izazov. Pristalice Bordo tima vjeruju kako će Sarajevo izgledati kao organizovana ekipa i da će igrati čvrsto. To podrazumijeva da će se markirati nogometaši Lecha, duplirati pozicije i tražiti šanse u određenim situacijama za pogodak preko Benke i ostalih ofanzivnih igrača.

Gojko Cimirot, jedan od najvažnijih igrača tima sa Koševa u sredini terena, bio je jasan.

"Lech je kvalitetan, ali se nećemo predati“. Ovu rečenicu nekako najviše izgovaraju igrači koševskog tima. Premda se uloga favorita prepušta prvaku Poljske, jasno je da svi igrači Sarajeva žele dati maksimum za uspjeh.

Motiva neće nedostajati

Za takav scenarij izabranici Dženana Uščuplića moraju biti krajnje zreli i nametnuti racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina). Ključno je da nametnu kombinatoriku i da širenjem protivničkih linija stvaraju šanse za gol. U tome će važnu ulogu imati i strpljenje.

"Težit ćemo da ostvarimo dobar rezultat u oba meča. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Siguran sam da to možemo. Dokazali smo naš kvalitet u utakmicama Evropske lige prošle godine. Sada imamo i više iskustva", kazao je Haris Duljević za Klix.ba.

Bordo tim će imati i podršku više od 20 hiljada svojih navijača sa tribina koševskog stadiona. Nakon 2007. godine i meča protiv Dyinama iz Kijeva ovo će biti prva utakmica u Ligi prvaka za Sarajevo. Motiva sigurno neće nedostajati. Gosti iz Poznana napominju kako Sarajevo ima dobru ekipu i da im neće biti lako. Posebno se pribojavaju Leona Benke. Ipak, preuzeli su ulogu favorita.

"Trebamo dokazati na terenu da smo bolji", poručio je Jasmin Burić, čovjek koji će večeras biti među stativama gola Lecha.

Treba istaći da je ovaj meč označen kao susret visokog rizika pa će mjere sigurnosti na najvećem bh. stadionu i oko njega biti na najvišem nivou kako ne bi došlo do novih incidenata.

Glavni sudija utakmice je Talijan Paolo Valeri. Utakmica počinje u 21:00 sat uz direktan prijenos na FACE TV.