63. izdanje
38

Klasik između Barcelone i Juventusa otvara novu sezonu Lige prvaka, Džeko protiv Atletica

Piše: O. T.
Detalj iz prošlosezonskog sudara Juventusa i Barcelone; u duelu Chiellini (lijevo) i Suarez. (Foto: EPA-EFE)
Evropski klasik između Barcelone i Juventusa na Nou Campu centralni je događaj prve noći nove sezone 2017/18. Lige prvaka, njenog 26. izdanja pod novim imenom, odnosno 63. izdanja od nastanka Evropskog kupa. Spektakl na startu odlična je uvertira za još jednu utrku od koje fudbalski svijet ponovo ima velika očekivanja.

Titulu ponovo brani Real Madrid. Ponovo, jer Galacticosi su jedini klub u eri Lige prvaka koji je odbranio naslov. Pod budnim okom Zinedinea Zidanea sjajni Madriđani osvojili su Evropu u sezonama 2015/16. i 2016/17. čime su potvrdili da su najbolji tim Starog kontinenta.

Posljednji tim prije Real Madrida koji je odbranio naslov Lige prvaka bio je Milan, a to je učinio 1990. godine dok se takmičenje još uvijek zvalo Evropski kup. Real će u ovoj sezoni tragati za uspjehom Bayerna iz Minhena, posljednjeg kluba koji je tri puta uzastopno osvajao Evropski kup, današnju Ligu prvaka. Bayern je to učinio od 1974. do 1976. godine.

Real i PSG favoriti, Englezi dolaze s pet predstavnika

Tačka na ovu sezonu bit će stavljena na Olimpijskom stadionu u Kijevu gdje će se 26. maja 2018. godine odigrati finale.

Prema kladionicama, Real Madrid je favorit za osvajanje titule i u ovoj sezoni, a ukoliko uspije u tome, to će mu biti čak 13. titula evropskog prvaka. Iza Reala je Paris Saint-Germain koji i dalje vozi na "arapski pogon". Pogon uz pomoć kojeg je i stigao na mjesto drugog favorita, jer Parižani su ovog ljeta raspametili sportsku javnost dovodeći Neymara za 222 miliona eura i Kyliana Mbappea na posudbu koja će se narednog ljeta pretvoriti u transfer vrijedan oko 180 miliona eura. Ta dva transfera lansirali su PSG u vrh favorita za osvajanje titule Lige prvaka.

Iza PSG-a slijede Bayern Minhen, pa onda Barcelona. Zatim su tu Manchester City i Manchester United, pa tek onda finalista iz prošle sezone i sezone 2014/15. Juventus. Krug od 11 favorita zatvaraju Atletico Madrid, Liverpool, Borussia Dortmund i Tottenham.

Zemlja s najviše predstavnika u ovoj sezoni Lige prvaka je Engleska čiju će čast braniti povratnici Chelsea i Liverpool, Tottenham, Manchester City i Manchester United koji je "ulaznice" za ovu sezonu dobio osvajanjem Evropske lige prošle sezone.

Džeko, Pjanić, Šimunović i Šehić nastupaju večeras

Bosnu i Hercegovinu u ovoj sezoni Lige prvaka predstavlja pet fudbalera. Edin Džeko večeras u dresu Rome dočekuje neugodni Atletico Madrid, dok će Miralem Pjanić biti sudionik spektakla na Nou Campu gdje će njegov Juventus gostovati Barceloni.

Debi u Ligi prvaka imat će Ibrahim Šehić, a debituje i njegov Qarabag. Na otvaranju će predstavnik Azerbejdžana imati "nemoguću misiju", jer putuje u London na noge engleskom prvaku Chelseaju.

Večeras nastupa i Jozo Šimunović koji će sa Celticom na Celtic Parku dočekati skupocjeni PSG.

Svoje prve minute u Ligi prvaka sutra očekuje Jasmin Mešanović koji je ovog ljeta prešao iz Zrinjskog u Maribor. Prvak Slovenije će dočekati ruskog predstavnika Spartak iz Moskve.

Grupa A

Manhcester United - Basel (20:45 sati)

Benfica - CSKA Moskva (20:45 sati)

Jasno je da uloga favorita u ovoj grupi ide u ruke Manchester Uniteda te da preostali timovi imaju poprilično jednake šanse za plasmanom u osminu finala.

Osvrnemo li se na dosadašnja iskustva Uniteda s protivnicima u grupi, ako ona mogu imati ikakav utjecaj, onda Jose Mourinho ima razlog više za oprez. United je posljednji put u grupi Lige prvaka bio s Baselom i Benficom u sezoni 2011/12. i završio je treći, a s Benficom je u grupi bio i u sezoni 2005/06. kada je grupu okončao na poljednjem mjestu.

Mourinho je grupnu fazu protiv Basela igrao u sezoni 2013/14. kada je kao trener Chelsea poražen u gostima, dok je u Londonu bilo neriješeno.

Grupa B

Celtic - PSG (20:45 sati)

Bayern Minhen - Anderlecht (20:45 sati)

Sve osim prolaska PSG-a i Bayern Minhena iz ove grupe bilo bi totalno iznenađenje, ali Anderlecht i Celtic imaju mnogo toga da kažu. Posebno se to odnosi na škotskog predstavnika koji je prošle godine ostao neporažen u duelima protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka i koji je totalno dominantan u škotskom prvenstvu.

PSG u ovoj sezoni ima ogromna očekivanja, veća nego ikada do sada. Ekipa koja u svom rosteru ima veliki broj vrhunskih igrača te "superstara" Neymara sigurno cilja titulu u ovoj sezoni, a da je sposobna za takvo nešto želi dokazati od samog starta. Parižanima je možda najveća mana što ekipa nije dovoljno izbalansirana i prevelika je koncentracija kvaliteta u napadu u odnosu na ostatak tima.

Bayern je već godinama u najužem krugu favorita za osvajanje trofeja, a Carlo Ancelotti ima veliki motiv da dokaže da je i dalje trener za najveće domete. Prošle godine je dobrim dijelom i nesretno ispao od Reala u četvrtfinalu, ali su porazi u polufinalu DFB-Pokala od Dortmunda prošle godine, kao i još neki rezultati poput poraza od Hoffenheima proteklog vikenda stavili dodatne upitnike iznad njegovog imena i njegovog tima.

Grupa C

Roma - Atletico Madrid (20:45 sati)

Chelsea - Qarabag (20:45 sati)

Atletico Madrid i Chelsea su favoriti grupe što i nije teško zaključiti, ali Roma ima i želju i kvalitet da se uključi u borbu za osminu finala. Vučica je u Evropi već dugo skromna, a prošle sezone nije uspjela doći ni do grupne faze Lige prvaka u čemu ju je spriječio Porto u play offu. Sportski direktor Monchi zajedno s trenerom Eusebiom Di Francescom grade novu Romu koja s najboljim strijelcem Serije A iz prošle sezone Edinom Džekom želi napraviti iznenađenje i plasirati se među 16 najboljih timova Evrope.

Atletico Madrid je ostao skoro nepromijenjen u odnosu na prošlu sezou, a glavni razlog za to je suspenzija na ulazne trasnfere s kojom je kažnjen ovaj klub. Jedini igrač kojeg je Atletico doveo ovog ljeta je Vitolo iz Seville, ali on nema pravo nastupa za Jorgandžije do januara 2018. godine kada suspenzija na transfere ističe. Stoga, on je posuđen Las Palmasu, ali taj transfer je izazvao kontraverze i Sevilla, njegov bivši klub, najavljuje tužbu.

Na Qarabag se gleda kao na klub koji je već ostvario svoj cilj i koji će u ovoj grupnoj fazi biti samo "prolaznik", a Chelsea očekuje da se po povratku u Ligu prvaka koju je propustio prošle sezone već može dokazati kao tim koji odmah može napasti titulu. Antonio Conte je ovog ljeta imao turbulencije u klubu, ali izgleda da su se strasti na Stamford Bridgeu smirile.

Grupa D

Barcelona - Juventus (20:45 sati)

Olympiacos - Sporting Lisabon (20:45 sati)

Barcelona već u grupnoj fazi Lige prvaka ima šansu da se koliko-toliko osveti Juventusu za ispadanje u četvrtfinalu prošle sezone, ali i da svima dokaže da može ostati na vrhu i bez Neymara. Juventus je odradio još jedan jako dobar prijelazni rok i bez obzira na odlazak Leonarda Bonuccija u Milan, Stara dama izgleda jače zahvaljući dolascima igrača poput Douglasa Coste, Blaisea Matuicija i Benedikta Howedesa.

Olympiacos i Sporting su svjesni da su osuđeni na borbu za treće mjesto i sve više od toga za oba kluba bila bi rijetko viđena senzacija. Teško je i za očekivati da se oni mogu i umiješati u borbu za jedno od prva dva mjesta.