GRUPE A, B, C I D
21

Liga prvaka / Bayern dočekuje PSG koji želi ostati perfektan, Atletico gostuje Chelseaju i osluškuje Romu

Piše: O. T.
(Foto: EPA-EFE)
Osam klubova je osiguralo plasman u osminu finala Lige prvaka, a ostalo je još toliko mjesta za ostale klubove. Ipak, samo njih 14 ima šansu da se plasira u nokaut fazu nakon posljednjeg, 6. kola grupne faze, koje se igra večeras u grupama A, B, C i D.

Centralni mečevi večeri igrat će se u Minhenu gdje Bayern dočekuje Paris Saint-Germain i u Londonu gdje će Chelsea ugostiti Atletico Madrid.

Barcelona, Bešiktaš, Manchester City i Tottenham su osigurali prvo mjesto u svojim grupama, dok su Bayern, Chelsea i Paris Saint-Germain osigurali plasman u osminu finala te imaju šansu tamo otići kao prvoplasirani timovi svojih grupa. U osmini finala igrat će i aktuelni osvajač Lige prvaka Real Madrid koji će ostati na drugom mjestu u svojoj grupi.

Atletico Madrid, Basel, CSKA Moskva, Juventus, RB Leipzig, Liverpool, Manchester United, Napoli, Porto, Roma, Sevilla, Šahtar Donjeck, Spartak Moskva i Sporting Lisabon su 14 klubova koji se bore za preostalih osam mjesta koje vode u osminu finala Lige prvaka.

Anderlecht, APOEL, Borussia Dortmund i Celtic su klubovi koji mogu osvojiti maksimalno treće mjesto u svojim grupama te tako izboriti učešće u šesnaestini finala Evropske lige, dok će Benfica, Feyenoord, Maribor, Monaco, Olympiakos i Qarabag ovu sezonu Lige prvaka sigurno okončati na posljednjem mjestu u svojim grupama.

U pet odigranih kola grupne faze postignuto je 256 golova, što u prosjeku po jednom kolu iznosi 51,2 gola. Potrebno je još 36 golova da bi se izjednačio rekord od 292 gola u grupnoj fazi koji je ostvaren u sezoni 1999/2000. Sudeći prema dosadašnjem učinku klubova u ovoj sezoni Lige prvaka, velike su šanse da će rekord biti oboren.

Listu najboljih strijelaca s osam postignutih golova predvodi Cristiano Ronaldo (Real Madrid), dok su po šest golova postigli Wissam Ben Yedder (Sevilla), Edinson Cavani (PSG), Harry Kane (Tottenham) i Neymar (PSG).

PSG je klub koji je postigao 24 pogotka u pet odigranih kola i već je oborio rekord po broju postignutih golova u grupnoj fazi Lige prvaka. Večeras može samo popraviti taj rekord.

Napadač Edin Džeko (Roma), golman Ibrahim Šehić (Qarabag), defanzivac Jozo Šimunović (Celtic) i veznjak Miralem Pjanić (Juventus) su bh. reprezentativci koji bi večeras mogli zaigrati, a pod najvećim upitnikom je nastup Pjanića koji ima lakšu povredu.

Grupa A

Manchester United - CSKA Moskva (20:45 sati)

Manchester United bi bodom osigurao prvo mjesto u grupi, a prvi može biti i ako izgubi. Naime, ukoliko CSKA Moskva slavi na Old Traffordu te pri tome Basel ne pobijedi Benficu, za prvo mjesto borit će se United i CSKA, a odlučit će međusobni omjer s tim da je United u mnogo boljoj poziciji, jer je u Moskvi slavio rezultatom 4:1. Ukoliko i CSKA i Basel slave, tada će se prve dvije pozicije odlučivati na osnovu međusobnih omjera i gol-razlike Uniteda, CSKA-a i Basela, a u tom slučaju Unitedu bi za drugo mjesto bio dovoljan poraz od maksimalno šest golova razlike, dok bi mu za prvo mjesto bio dovoljan poraz manji od pet golova razlike.

CSKA, dakle, mora napraviti čudo da bi skinula United s prve pozicije tabele, a da bi prošla dalje, CSKA mora osvojiti više bodova od Basela u ovom kolu. Ukoliko Basel slavi protiv Benfice, tada bi CSKA morala slaviti s barem tri gola razlike kako bi bila druga, jer bi se u tom slučaju gledao samo omjer između Uniteda, CSKA-a i Basela. Za prvo mjesto u grupi, u slučaju da Basel slavi, CSKA bi morala pobijediti s najmanje pet golova razlike protiv Uniteda.

Benfica - Basel (20:45 sati)

Benfica je već izgubila sve šanse i za osvajanje trećeg mjesta, a meč protiv Basela poslužit će joj kao posljednja šansa da osvoji makar bod.

Baselu je za plasman u osminu finala dovoljan bolji rezultat od CSKA-a, a ako i Basel i CSKA remiziraju, odnosno izgube, onda bi ponovo Basel bio ispred, jer ima bolji međusobni omjer protiv ruskog tima. Ako i Basel i CSKA slave, tada bi Basel ispao u slučaju da CSKA slavi s tri, četiri, pet ili šest golova razlike protiv Uniteda.

  1. Manchester United 12
  2. Basel 9
  3. CSKA Moskva 9
  4. Benfica 0

Grupa B

Bayern Minhen - PSG (20:45 sati)

PSG i Bayern su osigurali plasman u osminu finala, a ovo će biti njihova borba za prvo mjesto s tim da je PSG u velikoj prednosti, jer je u prvom meču slavio rezultatom 3:0. Bayern za prvo mjesto treba pobjedu od četiri gola razlike pošto bi s eventualnih 3:0 izjednačio međusobni omjer protiv PSG-a, ali ne bi nadjačao ukupnu gol-razliku francuskog tima koji je upisao maksimalnih pet pobjeda.

Celtic - Anderlecht (20:45 sati)

Celtic i Anderlecht se bore za treće mjesto. Anderlecht je kod kuće izgubio rezultatom 3:0 i sada mora slaviti s barem tri gola razlike kako bi osigurao treće mjesto. U slučaju da slavi s identičnih 3:0, Anderlecht bi također bio treći, jer bi imao bolju ukupnu gol-razliku u grupi.

  1. PSG 15
  2. Bayern Minhen 12
  3. Celtic 3
  4. Anderlecht 0

Grupa C

Chelsea - Atletico Madrid (20:45 sati)

Chelsea je već u osmini finala. Pobjeda protiv Atletica osigurala bi prvo mjesto. No, londonski klub i bez pobjede može biti prvi ukoliko Roma ne slavi.

Atletico mora slaviti ako želi zadržati šanse za osvajanje drugog mjesta, a uz to mu se mora poklopiti i rezultat iz Rima gdje Roma ne smije slaviti. U slučaju da se Atletico i Roma bodovno izjednače, dalje bi išao Atletico zbog boljeg međusobnog omjera.

Roma - Qarabag (20:45 sati)

Roma prolazi dalje s pobjedom ili i s remijem, odnosno s porazom ukoliko Atletico ne pobijedi. Ukoliko Roma slavi, a Chelsea ne uspije savladati Atletico, Roma će osvojiti prvo mjesto u grupi.

Od ranije je poznato da je Qarabag izgubio sve šanse za osvajanje jedne od prve tri pozicije, ali je azerbejdžanski klub odradio veliki posao time što je izvukao dva remija protiv Atletica.

  1. Chelsea 10
  2. Roma 8
  3. Atletico Madrid 6
  4. Qarabag 2

Grupa D

Barcelona - Sporting Lisabon (20:45 sati)

Barcelona je već osigurala prvo mjesto u grupi, a Sporting do drugog mjesta na tabeli može samo uz pobjedu na Nou Campu, pri čemu Juventus ne smije slaviti protiv Olympiakosa.

Olympiakos - Juventus (20:45 sati)

Olympiakos će ostati na četvrtom mjestu, a Juventus će proći dalje uz pobjedu ili uz kiks Sportinga. U slučaju da se Juventus i Sporting bodovno izjendače, dalje bi prošao Juventus zbog boljeg međusobnog omjera.

  1. Barcelona 11
  2. Juventus 8
  3. Sporting Lisabon 7
  4. Olympiakos 1