Grupe A, B, C i D
9

Liga prvaka / Derbi između Juventusa i Barcelone, Roma na teškom gostovanju kod Atletica

Piše: O. T.
Manchester United, Basel, Roma, Chelsea, Barcelona i Juventus su klubovi koji će večeras u 5. kolu Lige prvaka u grupama A, B, C i D pokušati osigurati plasman u osminu finala najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu. Kao i prethodne večeri, ponovo su dva meča rezervisana za termin od 18 sati, dok će se preostali mečevi igrati od 20:45 sati.

Svako kolo Lige prvaka u ovoj sezoni donijelo je pregršt golova, a sinoć je primjerice samo na mečevima između Seville i Liverpoola (3:3) te APOEL-a i Real Madrida (0:6) viđeno po šest golova, pri čemu je u Sevilli bila prava drama u kojoj je domaćin nakon 0:3 stigao do 3:3.

Do sada su odigrana 72 meča Lige prvaka u kojima su postignuta 232 gola, što je u prosjeku 3,22 gola po jednom meču.

Lista najboljih strijelaca nakon sinoćnjih okršaja izgleda ovako: Cristiano Ronaldo (Real Madrid) je postigao čak osam golova, Harry Kane (Tottenham) i Wissam Ben Yedder (Sevilla) po šest, dok je Roberto Firmino (Liverpool) dao pet golova.

Centralna dva meča večeri su klasik između Juventusa i Barcelone u Torinu te okršaj Atletico Madrida i Rome na Wanda Metropolitano stadionu u Madridu.

Od bh. reprezentativaca večeras nastupaju napadač Edin Džeko (Roma), golman Ibrahim Šehić (Qarabag) i veznjak Miralem Pjanić (Juventus), a nastup tek oporavljenog štopera Celtica Joze Šimunovića na teškom gostovanju kod Paris Saint-Germaina je pod upitnikom.

Grupa A

Basel - Manchester United (20:45 sati)

Manchester United treba barem bod kako bi osigurao i plasman u osminu finala i prvo mjesto u grupi, a može proći dalje i u slučaju da izgubi ukoliko pri tome CSKA Moskva ne pobijedi.

Baselu za plasman u osminu finala treba pobjeda protiv Uniteda te poraz CSKA Moskve od Benfice. U tom slučaju švicarski tim bi u posljednje kolo ušao s boljim međusobnim omjerom i tri boda više od ruskog tima, što je dovoljno za plasman među 16 najboljih timova Evrope.

CSKA Moskva - Benfica (18:00 sati)

CSKA ne može osigurati plasman u osminu finala, ali može izgubiti sve šanse za taj plasman ukoliko se desi ranije navedeni scenarij koji odgovara Baselu.

Benfica mora pobijediti te se nadati porazu Basela kako bi ostala u utrci za drugo mjesto na tabeli. Ako ne pobijedi, Benfica će sigurno grupu okončati na posljednjem mjestu.

  1. Manchester United 12
  2. Basel 6
  3. CSKA Moskva 6
  4. Benfica 0

Grupa B

PSG - Celtic (20:45 sati)

PSG je ranije osigurao plasman u osminu finala, a za sigurno prvo mjesto na tabeli potrebna mu je pobjeda uz poraz ili remi Bayern Minhena protiv Anderlechta. PSG može i uz remi do osmine finala ukoliko Bayern izgubi.

Celtic ne može izboriti plasman u osminu finala, ali može osigurati treće mjesto na tabeli u slučaju da pobijedi te da pri tome Anderlecht ne pobijedi, odnoso ukoliko osvoji bod, a Anderlecht izgubi.

Anderlecht - Bayern Minhen (20:45 sati)

Bayern se već plasirao u osminu finala i ukoliko večeras slavi, on će se u posljednjem kolu na domaćem terenu boriti protiv PSG-a za prvo mjesto na tabeli.

Anderlecht je već izgubio šanse za plasman u osminu finala i njegova nada je plasman u šesnaestinu finala Evropske lige, odnosno osvajanje trećeg mjesta u grupi.

  1. PSG 12
  2. Bayern Minhen 9
  3. Celtic 3
  4. Anderlecht 0

Grupa C

Qarabag - Chelsea (18:00 sati)

Chelsea za siguran plasman među 16 najboljih timova Evrope treba pobjedu. Plavci dalje mogu i s remijem ukoliko Atletico Madrid ne pobijedi Romu.

Qarabag može ostati u borbi za prva dva mjesta samo ukoliko savlada Plavce, a sigurno će grupu okončati na posljednjem mjestu u slučaju da izgubi te da Atletico pobijedi.

Atletico Madrid - Roma (20:45 sati)

Atletico za nastavak borbe za osvajanje jednog od prva dva mjesta mora pobijediti, a može i remizirati ukoliko Chelsea izgubi od Qarabaga. Jorgandžije će osigurati barem treće mjesto na tabeli ukoliko pobijede, a Qarabag izgubi.

Roma će izboriti plasman u osminu finala ako uspije osvojiti barem bod na teškom gostovanju u Madridu, a može osigurati i prvo mjesto u slučaju da slavi pobjedu te da pri tome Chelsea ne pobijedi.

  1. Roma 8
  2. Chelsea 7
  3. Atletico Madrid 3
  4. Qarabag 2

Grupa D

Juventus - Barcelona (20:45 sati)

Juventus će izboriti plasman u osminu finala ukoliko izbjegne poraz i ukoliko pri tome Sporting Lisabon ne pobijedi.

Barceloni je za plasman dalje dovoljan bod, a u tom slučaju Blaugrana bi osigurala i prvo mjesto u grupi. Španski tim može izboriti osminu finala i u slučaju poraza ako Sporting ne pobijedi.

Sporting Lisabon - Olympiakos (20:45 sati)

Sporting će ostati u utrci za jedno od prva dva mjesta ako pobijedi, ali sve šanse za plasman u osminu finala izgubit će u slučaju poraza pa čak i remija ukoliko Juventus ne izgubi. Portugalci će, ipak, s eventualnim remijem barem osigurati treće mjesto na tabeli.

Olympiakos mora pobijediti te se nadati porazu Juventusa kako bi ostao u borbi za drugo mjesto. Ako ne pobijedi, Olympiakos će grupu okončati na posljednjem mjestu.

  1. Barcelona 10
  2. Juventus 7
  3. Sporting Lisabon 4
  4. Olympiakos 1