Nogomet
23

Kapiten bh. fudbalske reprezentacije Emir Spahić: Ovo je bilo suđeno!

Anadolija
Emir Spahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Emir Spahić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovo je jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu, kazao je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić na konferenciji za novinare nakon utakmice u Kaunasu protiv Litvanije.

Na konferenciji održanoj nakon što se BiH plasirala na Mundijal 2014. u Brazilu, Sušića su novinari dočekali sa gromoglasnim aplauzom i ovacijama. BiH je pobijedila Litvaniju reuzltatom 1:0.

"Ovo je jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu i sigurno najveći uspijeh u trenerskoj karijeri. Presretan sam, kao i svi igrači i cijela nacija", naglasio je Sušić.

Istakavši kako je reprezentacija BiH u konstantnom usponu, Sušić je kazao kako je večerašnja utakmica bila "kruna odlične igre u kvalifikacijama", podsjetivši da su Zmajevi postigli daleko više golova od grčke reprezentacije.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH sada velika reprezentacija, selektor Zmajeva je negirao to, istakavši kako je bh. reprezentacija sada u usponu.

"Kada budemo bilježili vrhunske rezultate na svjetskom nivou, biće velika reprezentacija. Dobra jeste, ali kada budemo osvajali trofeje na svjetskom nivou ili kada budemo u vrhu svjetskog fudbala, bićemo velika reprezentacija. Nadam se da ćemo do Svjetskog prvenstva u Brazilu pojačati ekipu sa još nekoliko igrača, i tako biti jači", poručio je Sušić.

Selektor se zahvalio medijima, novinarima, članovima stručnog štaba, Ivici Osimu, predsjedniku Nogometnog saveza BiH Elvedinu Begiću, cijelom rukovodstvu Saveza, te igračima.

"Cilj mi je na šampionatu planete odigrati sedam utakmica, uključujući i finalnu", kazao je Sušić kroz smijeh, te poručio novinarima da se sada "igraju i prave kalkulacije koliko može BiH na narednom Mundijalu".

"Ovo je bilo suđeno", kazao je kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić ne krijući oduševljenje.

Igrači su već u autobusu, a kako izvještava novinar AA, ispraćeni su sa stadiona u Kaunasu ovacijama oko 5.000 navijača. Euforija i slavlje u Kaunasu krenuli su odmah po završetku utakmice.

Pobjedom nad Litvanijom i zadržavanjem prvog mjesta u grupi G na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, bh. reprezentacija uspjela je ostvariti historijski plasman na veliko takmičenje.