Nogomet
308

Sušić: Ne želimo da nam se dešavaju slučajevi poput Zlatana Ibrahimovića

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić u intervjuu za septembarsko izdanje magazina World Soccer govorio je o dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Brazilu, protivnicima u grupi, navijačima...

Zmajevi su na dobrom putu da odu na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu naredne godine. BiH je prva u grupi G sa 19 bodova iz šest pobjeda, jednog remija i jednog poraza. Za Sušića i njegove pulene predstoje još dvije utakmice kvalifikacija, domaća protiv Lihtenštajna i gostujuća protiv Litvanije.

Uspjeh najboljih bh. nogometaša nije ostao nezapažen u međunarodnim sportskim medijima. Tako je u ovom broju uglednog nogometnog magazina World Soccer objavljen opširniji intervju sa popularnim Papetom kao i sa trenerom Rome Rudijem Garcijom.

Na pitanje da li vjeruje u odlazak u Brazil, Sušić je kazao da da, ali i dodao to da još uvijek posao nije odrađen do kraja.

"Ja od prvog dana kvalifikacija vjerujem u pobjedu u ovoj grupi zbog naše kvalitete i talenta koji igrači posjeduju. Ali, posao još uvijek nije završen", kazao je Sušić u razgovoru sa novinarom Sašom Ibruljem.

Osim kvalitete koju reprezentativci posjeduju, Sušić je kao jedan od glavnih razloga dosadašnjeg uspjeha spomenuo i nevjerovatne navijače koji Zmajeve prate bez obzira u kojoj zemlji i na kojem kontinentu se utakmica igra.

"Nevjerovatno je to što nas navijači prate širom svijeta. Većinu utakmica igramo na stadionima čije su tribine uglavnom popunjene našim navijačima. To je fantastično i velika motivacija za nas. Želimo donijeti radost Bosancima i Hercegovcima", dodao je Sušić.

Mnogo se govori o tome da je BiH u najslabijoj grupi kada su u pitanju evropske kvalifikacije.

"Isitna je da smo imali sreće kada je u pitanju žrijeb i na taj način izbjegli reprezentacije kao što su Njemačka, Holandija i Španija. Ali, zar neko postoji ko vjeruje da je lako pobijediti Grčku i Slovačku? Ili neki drugi tim u Evropi? Ne mislim da bi se mnogo toga promijenilo da smo u nekoj drugoj grupi. Imamo kvalitetu i to je naše najjače oružje. Igrali smo protiv Francuske, Njemačke, Brazila i Portugala u posljednje dvije godine i pokazali da smo u istom rangu sa njima", kazao je Sušić.

Prije dvije godine, nogometni savez BiH nalazio se u velikim problemima i na rubu suspenzije iz evropske i svjetske nogometne federacije.

"Imali smo probleme koji su utjecali na reprezentaciju. No, u posljednje dvije godine pod vodstvom Ivice Osima i sadašnjeg predsjednika Elmedina Begića stvari su krenule u pravom smjeru. Naravno, ništa se ne može preko noći promijeniti, ali smo ponosni na posao koji radimo. Zemlja je rasturena političkim i ekonomskim problemima i logično je da se sve odražava na nogomet. Igranje u Brazilu pomoglo bi nam mnogo. Ovaj tim sjedinjuje ljude. Prije nekoliko godina niste mogli zamisliti da bosanski Srbi ili Hrvati navijaju za bh. reprezentaciju, ali se to sada promijenilo", dodao je Sušić u razgovoru za magazin World Soccer.

On je govorio i o nastupima reprezentativaca koji su na kraju ipak odlučili obući dres BiH umjesto Njemačke, Švicarske, SAD-a, Kanade....

"Mnogi ljudi nisu svojevoljno napustili ovu zemlju, to je rezultat užasnog rata. Sada smo prisiljeni tražiti igrače bosanskih korijena da nastupaju za našu reprezentaciju. To je veoma komplicirano i razumijem negodovanje drugih zemalja. Mi smo mala nacija i ne možemo si priuštiti gubitak igrača kao što je to bio slučaj sa Zlatanom Ibrahimovićem. Imat ćemo problema za deset godina sa trećom ili četvrtom generacijom bh. građana koji žive van države. Bit će teško uvjeriti ih da igraju za zemlju svojih djedova. Zbog ovakvih stvari je veoma bitno da odemo na Svjetsko prvenstvo i druga velika takmičenja jer će se tada djeca identificirati sa zemljom", kazao je Safet Sušić za septembarsko izdanje magazina World Soccer.