Nogomet
83

I selektor Safet Sušić apeluje na političare: Usvojite zakon o JMB!

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić, selektor bh. nogometne reprezentacije (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić, selektor bh. nogometne reprezentacije (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije BiH, u razgovoru za Klix.ba apelovao je na bh. vlasti da što prije usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju radi novorođenčadi u BiH i potencijalnih nogometnih reprezentativaca koji ne mogu izvaditi bh. pasoš.

Mnogo je potencijalnih Zmajeva koji zbog birokratije ne mogu nositi državni dres. Selektor Sušić kaže da je nepostojanje zakona o JMB veliki kamen spoticanja i za reprezentaciju.

"Pratim dešavanja u vezi sa JMB. I reprezentacija je tu malo hendikepirana. Ima nekih igrača, poput Anela Hadžića (Sturm), koji zbog matičnog broja ne može dobiti naš pasoš. Nadam se da će se u najskorije vrijeme naći rješenje i da će se ta situacija riješiti", kazao je Sušić za naš portal.

Selektora smo upitali i o eventualnom transferu kapitena reprezentacije Emira Spahića u arapski Al-Hilal.

"Nisam o tome razgovarao sa Emirom. Nakon utakmice sa Latvijom rekao mi je da će mijenjati klub i da ima više klubova koji su zainteresirani za njegove usluge", kaže popularni Pape.

Napadač Grasshoppera Izet Hajrović će, ukoliko se završi potrebna papirologija, najvjerovatnije biti u konkurenciji za državni dres u septembru, kada Zmajevi igraju dvomeč protiv Slovačke.

"Sve zavisi od njegove igre i administrativnih stvari. Ukoliko je izvadio naš pasoš, treba poslati pismo FIFA-i za promjenu nogometnog državljanstva. To je procedura koja traje malo duže, tako da ne znam da li će to sve biti završeno do septembra. Ja sam mu prije godinu i po rekao da, ukoliko želi igrati za BiH, završava administrativne stvari. Ne znam iz kojih razloga nije ništa uradio i izgubio je dosta vremena. Do sada je već mogao dobiti šansu. Šteta je veća za njega", kaže Sušić ka Klix.ba.

Mlađi Hajrović već je nastupio za mladu reprezentaciju BiH. Sušić kaže da ima kvalitete, ali da je još uvijek rano pričati o njegovom eventualnom nastupu za A selekciju.

"Na njemu je prvo da nađe klub gdje će se ustaliti i da bude standardan igrač, pa će selektor tek onda moći razmišljati o njemu", dodaje naš sagovornik.

U septembru će Zmajevi odmjeriti snage u dvomeču sa Slovačkom u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine. Iz te dvije utakmice Sušić očekuje najmanje tri boda.

"Nama treba devet bodova iz četiri utakmice i tu nema previše razmišljanja", dodao je Sušić.

BiH je trenutno na 15. mjestu FIFA-ine rang-liste svjetskih reprezentacija, što je najbolji plasman u historiji. Ipak, Sušić ne diže veliku prašinu zbog toga.

"Napravili smo izuzetno dobru seriju, od devet utakmica upisali smo osam pobjeda i jedan remi. Normalno je da smo se stalno penjali na toj tabeli. Međutim, meni to ne znači nešto puno. Uzmimo primjer Hrvatske. Oni su na četvrtom mjestu, a može im se desiti da ne odu na SP. Poslije poraza od Škotske, vjerovatno će igrati baraž u kojem su veoma jake ekipe. Šta znači završiti godinu na četvrtom ili petom mjestu, a ne otići na SP? Meni je Svjetsko prvenstvo prioritet", kazao je Safet Sušić koji je trenutno na zasluženom odmoru u Francuskoj.

Kako kaže, ne planira ići na more, jer ga sunčanje i plaža ne privlače.