Nogomet
312

Sušić je stvorio stroj koji melje suparnike

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH na dobrom je putu da se konačno plasira na jedno veliko takmičenje. Sjajni nastupi u kvalifikacionoj grupi G, gdje Zmajevi od mogućih 18, imaju 16 bodova, uz izvanrednu gol razliku 23:3, daju svim ljubiteljima nogometa za pravo da se nadaju plasmanu na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Naš državni tim jednostavno ima sve: sjajnog golmana, čvrst zadnji bedem, pronicljiv vezni red i efikasan napad. Selektor Safet Sušić sve je to pretočio u homogenu ekipu. Na njihovoj strani je i velika želja za učešćem na velikom turniru. Sjetimo se kako je Portugal u dva navrata podizao uzbuđenje u baražu. Nažalost, tada nismo uspjeli. No, dvoboji sa Ronaldom i društvom bili su korak ka sazrijevanju.

Trenerski gen

Inače, mnogi su od polularnog Papeta očekivali da će unaprijediti igru našeg nacionalnog tima (mada je bilo i suprotnih razmišljanja), ali je rijetko ko očekivao da će reprezentacija igrati na ovakvom nivou.

Međutim, kada je dobio priliku, nekadašnji igrač FK Sarajevo istakao je kako želi nešto napraviti i bio je spreman za taj izazov. I Sušićevi prethodnici bili su znalci, ali je Pape osvojio navijače hrabrošću i staloženošću. Insistirao je na ofanzivnom nogometu, modernizirao je taktički iskaz, a imao je povjerenja u sve nogometaše. To sve čini onaj ko ima trenerski gen u sebi.

Bez dvojbe, BiH igra sa stilom, Sušić je stvorio stroj koji melje suparnike. Naša reprezentacija igra totalni nogomet, gdje se svi brane i brzo izlaze u napadačke akcije. Danas o Džeki, Spahiću, Luliću, Pjaniću, Ibiševiću... pišu svjetski mediji. Stručnjaci iz regije naglašavaju kako je ova reprezentacija trenutno najjača na prostorima bivše Jugoslavije.

"Ponosan sam na ovu ekipu. Sa njima je milina raditi", često ističe selektor Sušić, čovjek koji je proglašen najboljim nogometašem naše zemlje svih vremena. U njegovoj eri BiH igra nogomet kakav od samostalnosti nije domonstrirala.

Fascinira i mentalna snaga

Na FIFA-inoj listi smo na 15. mjestu na planeti, što je najbolji plasman od formiranja nacionalnog tima.

"Igrači su dali svoj maksimum na terenu. Od njih uvijek tražim da igraju ofanzivno i da svakome damo dva ili tri gola. Zadovoljan sam, kako ne bih bio”, rekao je Sušić nakon impresivne pobjede Spahića i saigrača u okršaju sa Grčkom u Zenici, jedinim rivalom u borbi za prvo mjesto u grupi.

Tada su naši bili tehnički superiorni. U pasu, kombinatorici, a također i fizički. Latvija je u petak na svom terenu poražena od BiH sa visokih 5:0. Posebno fascinira ta mentalna snaga ekipe. Svi ulažu veliki napor i kada vode sa dva ili tri gola razlike. To ranije nije bio slučaj. Želja za pobjedom vidljiva je u svakom duelu.

Definitivno, nogometna reprezentacija je brend. Obožavatelji, mediji, institucije, političari, znani i neznani impresionirani su Sušićem, Džekom, Pjanićem, Lulićem i ostalima. Dolaze sa svih strana samo da bi ih vidjeli. Pozivaju ih sa svih strana “da ih počaste prisustvom”.

Naposljetku, do zvaničnog plasmana na Svjetsko prvenstvo ostale su još četiri utakmice. Dovoljne su nam tri pobjede. Vjerujemo da će Zmajevi uspjeti. Navijamo!