Nogomet
347

Fifa.com: Zmajevi su izrasli u istinsku napadačku snagu

Klix.ba
O historijskom uspjehu naše nogometne reprezentacije koja je prvi put plasirana među 15 najboljih u svijetu pisali su i na zvaničnoj stranici svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

Na Fifa.com podsjećaju na pobjedu bh. reprezentacije 22. marta nad Grčkom rezultatom 3:1 te na izjavu selektora Safeta Sušića, koji je nakon ove velike pobjede kazao: "Ovaj fantastičan rezultat donio mi je i određenu bojazan, jer nam sada niko ne bi oprostio da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Brazil".

No, nakon jednako impozantne pobjede prošle sedmice nad Latvijom 5:0, Sušić sada ima manje razloga za brigu.

"Obećavajuća generacija bosanskih nogometaša izrasla je u istinsku napadačku snagu. Sušić je dovoljno iskusan da zna da se njegovi izabranici ne trebaju plašiti nikoga ovih dana. I sada se više ne osjeća taj pritisak iz prošlosti, zbog činjenice da se BiH dosad nije plasirala na veliko takmičenje", pišu na Fifa.com.

Bh. reprezentacija u grupi G ima pet pobjeda i remi, te tri boda prednosti nad drugoplasiranom Grčkom. Uz to, Zmajevi su najefikasnija reprezentacija u evropskim kvalifikacijama za SP, uz impozantnu gol razliku 23:3.

"Četiri i po miliona ljudi u BiH uživa ovih dana u sjajnim izdanjima reprezentacije koja je ostvarila historijski uspjeh plasmanom među 15 najboljih reprezentacija na FIFA-inoj rang-listi, uz niz utakmica bez poraza, koji traje više od godinu dana. Zmajevi su sada spremni da ostvare ono što im je za malo izmaklo u prethodna dva ciklusa, a to je da se plasiraju na veliko takmičenje. U dvomeču protiv Slovačke oni trebaju potvrditi kvalitet i time osigurati mjesto u Brazilu", piše na zvaničnoj stranici FIFA-e.

Dodaju kako bh. napad predvodi najbolji strijelac u evropskim kvalifikacijama Edin Džeko, koji je postigao osam golova, te da ga slijedi saigrač Vedad Ibišević sa šest postignutih golova. "Na golu BiH ima golmana Stoke Cityja Asmira Begovića, koji je dobio odlične kritike za čitav niz utakmica u kojima se istakao na najbolji način. Prije nekoliko dana Begović je izabran za Idola nacije u BiH, nakon što je Džeko osvajao tu titulu u prethodne tri godine", piše Fifa.com te citira Begovića koji je nakon ove nagrade kazao:

"Ova nagrada je velika čast, ali i donosi veliku odgovornost. Moram opravdati ovo povjerenje, a najbolji način za to je plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine".

Na kraju su na Fifa.com istakli da više nikakve sumnje nema: sve su oči u bosanskom nogometu čvrsto usmjerene na Brazil.