Nogomet
147

Zmajevi među pet najpotcjenjenijih reprezentacija svijeta

Klix.ba
Izabranici selektora Safeta Sušića našli su se na listi pet najpotcjenjenijih reprezentacija svijeta. Osim BiH, portal Soccer Lens na listu je uvrstio i Rusiju, Senegal, Japan i Belgiju.

U posljednjih pet godina, nekoliko svjetskih nogometnih reprezentacija ubilježilo je nevjerovatan napredak u igri, ali i na FIFA-inoj tabeli. Među njima je i bh. reprezentacija, piše navedeni portal.

Zmajevi su bili nadomak Svjetskog prvenstva 2010. godne, ali ih je u baražu porazio Portugal. Od istog protivnika su izgubili i 2012. u istoj fazi takmičenja. Ovaj put, Bosanci će se pobrinuti da im se ne desi isto.

Trenutno se nalaze na prvom mjestu grupe G, u šest utakmica ubilježili su pet pobjeda i jedan remi, što im je osiguralo 16 bodova, tri više od drugoplasirane Grčke. U naredne četiri utakmice bit će im dovoljne tri pobjede prije nego što i definitivno rezervišu karte za Brazil.

Osim grupne faze kvalifikacija za Mundijal, reprezentacija BiH bilježi i nevjerovatan uspjeh kada je riječ o FIFA-noj rang-listi.

Nalaze se na 13. mjestu, što je historijski uspjeh. Iza sebe su ostavili nogometne selekcije svjetskih velikana, kao što su Engleska, Rusija, Francuska, Švedska...

Napadač Manchester Cityja Edin Džeko predvodi napad ove reprezentacije koja je u prve četiri utakmice kvalifikacija za SP postigla nevjerovatnih 15 golova.

Ali, Džeko nije jedina zvijezda u timu, tu su i čuvar mreže Stoke Cityja Asmir Begović, kapiten Emir Spahić koji nastupa za Bayer iz Leverkusena, Miralem Pjanić iz Rome, Vedad Ibišević iz Stuttgarta... Ukoliko nastave u ovakvom ritmu, BiH će u borbi za to prvo mjesto ostaviti Grke iza sebe.

Kao tim koji će prvi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu, bit će težak protivnik za neke reprezentacije koje su već standardne na velikim takmičenjima.

Ukoliko uspiju u svojoj namjeri, očekujte da Bosanci neće imati straha ni od koga, piše Soccer Lens.