Nogomet
78

I poznati svim srcem uz reprezentaciju: Koliko su nam političari loši, toliko su Zmajevi moćni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reprezentacija BiH će 15. juna igrati historijsku utakmicu na SP-u u Brazilu protiv Argentine. O Zmajevima i očekivanjima na predstojećem SP-u za portal Klix.ba govore glumci Emir Hadžihafizbegović, Moamer Kasumović, Mirza Tanović, te dvije dame Nura Bazdulj-Hubijar i Vedrana Seksan.

Glumac Emir Hadžihafizbegović je veliki fan nogometne reprezentacije koju prati već 20 godina. U izjavi za Klix.ba je na upit o očekivanjima za SP rekao:

"Kada i ne bi prošli grupu, odnosno kada bi u sve tri utakmice bili poraženi, moramo biti svjesni da je i sam plasman u Brazil ogromna stvar. Kada počne utakmica sa Argentinom, mnogi će tražiti globus ili atlas kako bi pronašli BiH. Moramo biti ponosni na ove momke i reprezentaciju koja je dosad napravila puno više nego sva naša diplomatija i političari od Dejtona do danas", smatra Emir.

Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Međutim, optimista je i vjeruje u kvalitet Zmajeva.

"Poprilično sam racionalan i nisam sklon euforiji. Očekujem, međutim, da bi ova ekipa mogla ostvariti uspjeh kakav ne smijem ni izgovoriti, a to je polufinale SP-a", zaključio je.

Iz zemalja regiona predviđaju svijetlu budućnost Zmajevima

Glumac Moamer Kasumović u razgovoru za Klix.ba ističe da je cijeli region "zagrijan za Zmajeve", te da im kolege sa kojima je pričao, predviđaju svijetlu budućnost.

"Teško je prognozirati koliko daleko će otići Zmajevi, ali svi ćemo uživati u njihovoj igri. Želimo im sreću i da doguraju što dalje", rekao je Kasumović.

Moamer Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Moamer Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Smatra da je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu u velikoj mjeri promijenilo percepciju BiH u svijetu.

"Važno je da nas u svijetu više ne poznaju samo po ratu, da se konačno desilo nešto što je okrenulo sliku BiH za 360 stepeni i pokazalo da smo mi narod koji ima svoj kvalitet", kaže Kasumović.

Spisateljica Nura Bazdulj-Hubijar kaže da je plasman nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu ogroman uspjeh, te da je donio svim građanima neizrecivu sreću i osjećaj ponosa.

"Imala sam dojam da smo svi otupjeli, zapali u neku letargiju, gotovo beznađe, a onda se desio taj plasman u završnicu koji nas je sve trgnuo, povisio adrenalin, pokazao i dokazao da smo živi, da smo sposobni, da možemo. Čini se da još jedino oni mogu pobuditi takve osjećaje u nama. Koliko su nam političari loši, i još gore, katastrofalni, toliko su Zmajevi i moćni", rekla je Bazdulj-Hubijar.

Nura Bazdulj-Hubijar (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nura Bazdulj-Hubijar (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Očekuje da će se iz Grupe F u osminu finala plasirati BiH i Argentina.

"Čak i da se to ne desi, ne bih bila razočarana, već su dovoljno učinili za nas. U našoj kući muški dio porodice su veliki ljubitelji nogometa, ja baš i nisam, ali s nestrpljenjem čekam ovo prvenstvo. Zmajevi, sa srećom! Svi smo i srcem i dušom uz vas", poručila je Bazdulj-Hubijar.

Zmajevi nam mogu donijeti još mnogo uspjeha

Mirza Tanović se, kako kaže, nada dobrom rezultatu već u prvoj utakmici protiv Argentine.

"Oni imaju strašnu ekipu, ali bez obzira o kakvom se kvalitetu radi mislim da možemo izvući 1:1. Protiv Nigerije će također biti teško, ali sa pobjedom protiv Irana sigurno da možemo dalje. U podsvijesti mi je uvijek Hrvatska. Oni su trećim mjestom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine ostvarili veliki uspjeh, a polovina tima i trener su im bili Bosanci i Hercegovci", rekao je Tanović.

Mirza Tanović
Mirza Tanović

Glumica i novinarka, Vedrana Seksan ističe da "Zmajevi kao autsajderi mogu iznenaditi samo one koji ih do sada nisu gledali".

"Voljela bih da nemaju tremu i da uživaju u igri. Tada ni rezultat nije toliko važan. Ali postoji i neka sportska sreća i ja vjerujem da, ako budu igrali kao u nekim prethodnim utakmicama, mogu nam donijeti još mnogo uspjeha", rekla je Seksan za Klix.ba.

Vedrana Seksan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedrana Seksan (Foto: Arhiv/Klix.ba)