Nogomet
11

Vlatko Glavaš: Argentinci moraju razmišljati više o nama, nego mi o njima

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Nogometna reprezentacija BiH će po prvi put u svojoj historiji nastupiti na jednom velikom takmičenju, a to je Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Svoja očekivanja od nastupa Zmajeva je u razgovoru za portal Klix.ba otkrio bivši bh. reprezentativac i nogometni stručnjak Vlatko Glavaš.

Glavaš je na početku razgovora prokomentarisao grupu F u kojoj će se Zmajevi takmičiti s Argentinom, Nigerijom i Iranom.

"U prvoj utakmici će nam protivnik biti Argentina i u susretu s njima nemamo šta izgubiti, možemo samo puno dobiti. Argentinci moraju puno više misliti o nama, nego mi o njima. U pripremnim utakmicama smo pokazali da smo itekako spremni za njih. Što se tiče Nigerije, možemo ih pobijediti, iako imaju mnogo talentovanih nogometaša. Ako utakmicu otvorimo na pravi način, s respektom prema protivniku ali i sa željom da pobijedimo, imamo velike šanse za osvajanje sva tri boda. Slično vrijedi i za Iran", izjavio je Glavaš.

Kao najjači adut je naveo zajedništvo našeg državnog tima, a istakao je da vjeruje u dobar rezultat Zmajeva.

"U pripremnom periodu smo pokazali da smo se spremili, da je atmosfera jako dobra i da naš tim odiše zajedništvom. Naš najjači adut je svakako timski duh koji smo stvorili. Smatram da imamo realne šanse da prođemo u drugi krug", kazao je bh. stručnjak.

Ocijenio je da je selektor Safet Sušić pripremio dobru taktiku za Mundijal.

"Mislim da je formacijska varijanta s Džekom u napadu, dva brza bočna igrača i Misimovićem iza njih itekako dobra. To se pokazalo i u utakmicama protiv Obale Slonovače i Meksika, koje smo pobijedili", smatra Glavaš.

Zadovoljan je zadnjom linijom, a posebno je pohvalio Muhameda Bešića na sredini terena.

"Spahić dosta dobro drži našu zadnju liniju, a dodatnu sigurnost je donio Bešić, koji sjajno igra na sredini terena. Selektor Sušić je u Brazil poveo najbolje igrače koje trenutno imamo, nema sumnje", kazao je Glavaš.

Prema njegovim riječima, favorita za pobjednika Mundijala ima nekoliko, a otkrio je i prema kome gaji posebne simpatije.

"Puno je favorita koji mogu do samog kraja, tu su Brazil, Njemačka, Španija, Argentina, Francuska....Mislim da će Kolumbija biti veliko iznenađenje ovog SP-a", završio je Glavaš.