Nogomet
0

Glavaš: Zenica je ušla u historiju, vjerujem da će se uskoro povećati kapacitet tribina

Klix.ba
Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš danas je boravio u Zenici gdje je prisustvovao sportsko-zabavnom performansu podrške Zmajevima na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
Vlatko Glavaš (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Vlatko Glavaš (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put će nastupati na Svjetskom prvenstvu, a za veterane naše reprezentacije, one koji su krojili sudbinu fudbala u Bosni i Hercegovini ovaj trenutak predstavlja veliku čast.

Davne 1996. godine na stadionu Vivaldao reprezentacija Brazila ugostila je selekciju Bosne i Hercegovine. Strijelac jedinog pogotka za Brazilce bio je Ronaldo u 75. minuti, a kapitensku traku za našu reprezentaciju nosio je Vlatko Glavaš koji se za Klix.ba prisjetio te utakmice.

"Ja sam tada igrao kao kapiten i to je za mene bio možda i najveći trenutak u mojoj karijeri jer zaista kada pobrojite sve te ljude koji su bili kapiteni u Evropi, dosta njih je bilo koji to nisu uspjeli i ja sam zaista ponosan što mi je moja reprezentacija omogućila da nosim kapitensku traku. Moje emocije su u potpunosti ispunjene, tada nisam ni znao da će se desiti Svjetsko prvenstvo za našu selekciju, a pogotovo ne u Brazilu", kazao je Glavaš te dodao da je njegova generacija nogometaša napravila veliki iskorak prema svjetskim takmičenima:

"Moja generacija je pravila prvi proboj prema FIFA-i i UEFA-i i napravila je iskorak kada se zemlja morala promovirati u boljem svjetlu. Nakon toga desila se najbolja generacija fudbalera koja je napravila ovo što se sada zove Brazil."

Vlatko je dodao da je Svjetsko prvenstvo lijek za druge probleme u državi, te da će se vjerovatno svi problemi i politika u narednih mjesec dana "baciti" u zaborav.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoje odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu odigrala je na stadionu Bilino Polje, stadionu na kojemu je debitovao Glavaš koji je zaslužan da se velike utakmice naše reprezentacije odigraju u Zmajevom gnijezdu.

"Ja sam u Zenici debitovao protiv Albanije i sjećam se kako smo dolazili na pripreme, a onda kao trener reprezentacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa Nogometnim savezom BiH i stručnim štabom smo napravili iskorak i željeli da utakmice igramo u Zenici koja je zasigurno već sada ušla u historiju. Ovdje su odigrane najbolje utakmice i nije se znalo za poraz na travnjaku Bilinog Polja. Upravo sa Bilinog Polja smo otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil i biće mi drago ako načelnik Zenice Husejin Smajlović proširi kapacitet stadiona i tako omogući igranje na Bilinom Polju i u narednih 20 - 30 godina jer je i Zenica i reprezentacija BiH to zaslužila", dodao je Glavaš.

Za kraj je istakao da je već dovoljan uspjeh plasman reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil, te se nada da će Zmajevi već u prvom susretu iznenaditi svog protivnika.

"veliki je uspjeh što smo tamo i realno, imamo tešku grupu. Selekcija Irana nije imala nekog uspjeha, ali poznavajući njihov fanatizam, bit će teško. Sve kada se sabere, ako ne potcjenimo Iran i Nigeriju, kao što smo se spremali za Svjetsko prvenstvo, imamo šanse da prođemo dalje. Vjerujem da ćemo odmah na startu iznenaditi Argentinu, a da će dalje uslijediti lakši posao", zaključio je Glavaš.