Nogomet
49

Akrapović: Zmajevi idu u drugi krug, Pjanić će obilježiti SP

Piše: D. B.
Bruno Akrapović
Bruno Akrapović
Kako se bliži debi nogometne reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i nedjeljna utakmica protiv Argentine, tako raste i euforija u našoj zemlji i dijaspori. Optimizma je zaista mnogo, a vjeru u naše Zmajeve ima i bivši bh. reprezentativac Bruno Akrapović.

BiH će se za prolaz u drugi krug na SP u Brazilu takmičiti u grupi F sa Argentinom, Nigerijom i Iranom.

"Smatram da je naša grupa veoma izazovna i da prolaz u drugi krug neće biti lako ostvariti. Argentina je veoma snažna reprezentacija, tradicionalno taktički disciplinovana i sastavljena od odličnih igrača. Nigerija i Iran nemaju kvalitet ni taktiku kojom nam mogu parirati i predstavljati veliku opasnost, a imamo i više vrhunskih igrača u našem timu", izjavio je Akrapović.

On je zadovoljan igrama Zmajeva u pripremnom periodu i uvjeren je da će naši momci proći u drugi krug.

"Pripremne utakmice su prilika za eksperimente u ekipi i to se pokazalo učinkovitim. Rezultati su bili dobri i znak su da možemo igrati sa svima. Aduti su nam svakako naša kreativnost i bh. srčanost, mi ne dozvoljavamo nikome da kontroliše igru, kvalitetni smo i nosi nas naš inat. Moram reći da je Sušić sa svojim saradnicima odradio sjajan posao kada je riječ o taktici. Ubijeđen sam da idemo u drugi krug", kazao je bivši reprezentativac BiH.

Sudeći po formaciji koju je selektor koristio tokom priprema, Zmajevi će se protivnicima suprotstaviti u formaciji s jednim napadačem.

"Mislim da je jedan napadač u vrhu pravo rješenje za nas, jer iza njega imamo igrače koji teže igri prema naprijed i veoma su opasni po protivnički gol. Imamo Džeku u napadu, Misimovića i Pjanića iza njega, malo koja ekipa ima takav potencijal. Ibišević je zaista dobar, tako da se nadam da će Mundijal za nas potrajati", rekao je Akrapović.

Istakao je važnost odbrane, koja mora biti na visini zadatka.

"Važno je da su momci u zadnjoj liniji uigrani i da čitaju igru protivnika. Pored toga, ostatak ekipe će morati pomagati u odbrambenim zadacima, to je u današnjem nogometu neizbježno", izjavio je Akrapović.

Nakon objavljivanja spiska putnika u Brazil, bilo je i nezadovoljnih Sušićevim odlukama, ali Akrapović vjeruje da je selektor napravio ispravan izbor.

"Naša ekipa je veoma dobro posložena, kombinacija je nogometnih genijalaca, radilica i igrača koji znaju postići gol, a imamo i golmana koji posao obavlja na visokom nivou. Selektor je tim sastavio u najboljoj namjeri, da budemo što jači. Hvala Bogu da imamo i igrača koji mogu biti na spisku, a da to ovog puta nisu. To trebamo gledati kao pravi dar od Boga, jer će i njihovo vrijeme doći, prije nego misle", rekao je nekadašnji nogometaš.

Iz našeg tima je izdvojio najbolje igrače.

"Džeko pripada svjetskoj nogometnoj eliti, a kada bih ja birao, Misimovića i Spahića bih uvijek odabrao za svaku ekipu. Ipak, smatram da će Pjanić obilježiti ovo Svjetsko prvenstvo", kazao je Akrapović.

On je uporedio reprezentacije Hrvatske i BiH, a blagu prednost je dao Zmajevima.

"Hrvatska ima kvalitetnu ekipu koju čine nadareni, fenomenalni igrači, zvijezde evropskih klubova. Modrić, Rakitić i Mandžukić su imali uspješne sezone, a i ostali su briljirali u svojim klubovima. Hrvatsku i BiH je teško porediti, a Zmajevima dajem prednost s obzirom na motiv i euforiju. Nadam se prolazu u drugi krug i za jedne i za druge. Hrvati imaju tešku grupu i neće im biti lako, posebno protiv Brazila", rekao je Akrapović.

Kao favorite je izdvojio dvije reprezentacije, tradicionalno velike rivale.

"Najveće šanse za osvajanje Mundijala imaju Brazil i Argentina", završio je Akrapović.