Udarac šampiona
74

Analiza / Haotični, ali i trijumfalni Real je preslikao scenarij iz prošle sezone

Piše: Omar Tipura
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paris Saint-Germain je nova žrtva koja je osjetila kako Real Madrid ruši protivnike, jer nijedan klub to ne čini kao Galacticosi. U određenim trenucima vam se čini da Real putuje ka sigurnoj katastrofi, nekada to možda i opusti protivnika, ali na kraju meča osmijeh šire i ruke u zrak dižu momci u bijelim dresovima, dok zbunjeni protivnik maše bijelim zastavicama.

Bilo bi neozbiljno Real Madrid već sada proglasiti sigurnim učesnikom četvrtfinala Lige prvaka nakon što je sinoć na stadionu Santiago Bernabeu u prvoj utakmici osmine finala pao PSG rezultatom 3:1. Taj rezultat uspjeli su nadoknaditi mnogi.

Ipak, posmatrajući samo sinoćnji meč, nemoguće je zapostaviti Realovu veličinu bez obzira na sve potrese koji su ga pratili tokom sezone i koji su ga, istini za volju, sinoć mogli odvesti u katastrofu, a Zinedinea Zidanea na biro za zapošljavanje.

Ali, samo se činilo.

"Ova generacija Galacticosa može izgledati nemoćno, neuvjerljivo, može igrati 'u leru', može vam se činiti da je uspavana, da je u podređenom položaju, možete je otpisati ili čekati kada će konačno biti otpisana. Ali, čekajući sve to, gledajući sve to, došli smo do kraja sezone u kojoj je Real osvojio naslov prvaka svijeta, Španije i odbranio naslov prvaka Evrope", pisalo je u našoj analizi finala Lige prvaka prošle sezone nakon što je Real srušio Juventus (4:1) i postao prvi klub koji je odbranio trofej otkako takmičenje nosi ovo ime.

Real u stilu iz prošle sezone, Emery na mukama

Govoreći u kontekstu sinoćnje utakmice, identiče riječi u istom redoslijedu možemo ponoviti i ovaj put - Real je u velikim vremenskim periodima tokom meča ponovo izgledao nemoćno, neuvjerljivo, bio je u podređenom položaju, ali je ponovo slavio.

Ko zna šta će biti u Parizu 6. marta, ali barem sada znamo da šampioni ne padaju lako. Pogotovo šampioni poput Cristiana Ronalda i Zinedinea Zidanea, šampioni poput Reala.

Može se PSG-ov neuspjeh da slomi Galacticose u Madridu pripisati treneru Unaiju Emeryju za kojeg dobar dio javnosti smatra da nije dostojan vođenja imućnog kluba koji želi osvojiti Ligu prvaka. Bilo je tu sistemskih propusta posebno u odbrani, baš kao i kod Reala, ali haos koji smo gledali na stadionu Santiago Bernabeu donio je i pregršt šansi koje su meč mogle odvesti u totalno suprotnom smjeru tako da bi bilo i nepravedno Emeryju pripisati poraz od Reala.

Problem za Emeryja, međutim, nije samo sinoćnji poraz, nego sve ono što je uradio i prije poraza, jer PSG je prošle sezone osvojio drugo, a ne prvo mjesto u Ligue 1 iza Monaca te je nakon pobjede od 4:0 kod kuće protiv Barcelone, u gostima na Nou Campu ponižen rezultatom 6:1 i tako ispao iz Lige prvaka. I ranije je, dakle, Emery pokazivao da mu "projekat" koji je u završnom činu zna ispasti iz ruku i rasuti se u komadiće.

Emeryju, kao ni PSG-u, sinoć nije pomogao ni Neymar koji je ljetos doveden za 222 miliona eura iz Barcelone kao najskuplje pojačanje u historiji nogometa. U namjeri da konačno bude glavna uloga nekog tima koji može osvojiti Ligu prvaka Neymar se nastanio u Pariz, ali sinoć nije odradio posao na pravi način.

Neymar "plesao", Ronaldo završavao posao

Neymar je na momente pokazivao kako plešu 222 miliona, ali i da je on ustvari "usamljeni otok", zbog čega neko napisa "koliko bi tek koštao da zna kako dodati loptu". Brazilac je sakupio 13 driblinga u sinoćnjem meču, što je najviše za nekog igrača u jednom meču dosadašnjeg dijela Lige prvaka, ali driblinge nije pretvorio u golove i asistencije. Koliko je bio konkretan pokazuje i podatak da je iamo tek dva šuta.

U nekoliko navrata koje možete vidjeti u videoanalizi koju smo napravili, a posebno u 27. i 30. minuti, Neymar je mogao proigrati Edinsona Cavanija ili Kyliana Mbappea te im pružiti stopostotnu šansu, ali je solirao i gubio lopte. U nekoliko navrata Brazilac jeste namučio odbranu Reala i stvorio problem, ali njegova sebičnost je nadjačala pozitivne stvari.

Na drugoj strani, primjerice, Ronaldo nije imao nijedan dribling (!), ali je imao čak 10 udaraca prema golu i postigao dva gola te tako demonstrirao šta znači biti konkretan.

Dok je Neymar šest puta gubio posjed, Ronaldo je samo jednom izgubio loptu i to kada mu je Nacho poslao loš pas, a on neuspješno pokušao zadržati loptu u duelu s Yurijem Berchicheom.

Jednu od ključnih uloga sinoć je odigrao Marcelo. Zapravo, bekovi i jesu vrlo važan faktor Realove igre, jer igraju visoko naprijed, itekako utječu na građenje igre i ne libe se ići na solo prodore. Na desnom beku je nedostajao Dani Carvajal kojeg je Nacho solidno zamijenio, ali pravu pometnju pred golom gostiju u nekoliko navrata napravio je Marcelo. I ko zna šta bi bilo da je morao napustiti teren u ranoj fazi meča kada se žalio na povredu ruke, odnosno ramena nakon duela s Danijem Alvesom.

Sjajni Marcelo, Zidaneov hrabar potez, ali i podsjetnik da slabosti nisu nestale

Posebno vrijedi obratiti pažnju na Realov treći gol i ulogu Marcela u građenju tog napada, kao i u samoj završnici koju je zapečatio pogotkom za 3:1, pogotkom koji je doveo Real u veliku prednost u ovom dvomeču.

Iako je sinoć mogao biti na meti kritika da je Real upisao lošiji rezultat, Zidane zaslužuje pohvale zbog hrabrog poteza u 79. minuti kada je uprkos pritisku Parižana na teren poslao Lucasa Vasqueza i Marca Asensija umjesto Isca i "osigurača" Casemira. Tim potezom Zidane je pokazao da ne želi 1:1, nego pobjedu, a rizik je bio ogroman. Na kraju se isplatilo jer je Asensio namjestio golove za 2:1 i 3:1.

Doprinos koji su dali Asensio i Lucas, pa i Gareth Bale, dodatni je podsjetnik na sve ono što je Zidane radio s Realom u prošloj sezoni, a to je da mu igrači s klupe uveliko donose rezultat. To je ono uvjerenje koje je usadio u igrače, uvjerenje koje kaže da su svi važni za uspjeh tima.

Istina, Zidaneov Real je i sinoć pokazao brojne slabosti zbog kojih kritike vrlo lako dolaze do izražaja čim se desi slabiji rezultat, ali ponovit ćemo da je pobjeda podsjetila na onaj Real koji je prošle sezone odbranio titulu Lige prvaka. A pohod na treću uzastopnu titulu Lige prvaka najveća je slamka spasa za Zidanea koji je ispao iz Kupa Kralja te praktično izgubio bitku za odbranu titule u La Ligi.