Nevjerovatne brojke
746

Ronaldo protiv PSG-a srušio nove rekorde i pokazao da je kralj Lige prvaka

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Činilo se da će biti tragičar i da je učinak iz prošle sezone njegov vrhunac. Činilo se da će s njim na čelu potop doživjeti cijeli Real Madrid. Ali, Cristiano Ronaldo je ponovo pokazao zašto je jedan od najvećih koji su igrali nogomet. Portugalac je nedavno proslavio 33. rođendan, a sinoć je podsjetio da godine (još uvijek) nisu važne.

Listu rekorda koje je Ronaldo srušio do sinoć potražite na nekom drugom mjestu, poprilično je duga da bismo je sada predstavili. Ako prikažemo samo nevjerovatne brojke koje je sinoć zabilježio, bit će dovoljno da shvatimo da još mnogo toga ima.

U sinoćnjoj pobjedi Real Madrida nad Paris Saint-Germainom (3:1) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka Ronaldo je postigao dva gola. Golovi su stigli nakon njegova dva velika promašaja, zabio ih je iz penala i koljenom s dva-tri metra od gola. Neko će reći lagano, ali oni su ga doveli do 101 postignutog pogotka za Real u Ligi prvaka. A to nije lako.

Dakle, 101 pogodak za jedan klub u Ligi prvaka! Niko u historiji nogometa nije postigao više golova u Ligi prvaka za jedan klub, a Ronaldo je prvi koji je stigao i prešao brojku od 100 golova za jedan klub.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Drugi na listi iza Ronalda po broju golova za jedan klub u Ligi prvaka - a to nije teško pogoditi - je Leo Messi koji je za Barcelonu postigao 97 golova. Mala razlika, ali pravu sliku veličine ovog svemirskog dvojca, prikazuje broj golova trećeg igrača na listi, a to je Raul koji je za Real postigao 66 golova u Ligi prvaka.

Šta tek reći za onu listu na kojoj su svi golovi u Ligi prvaka? Tamo piše da je Ronaldo sinoć stigao do brojke od 116 golova u elitnom takmičenju igrajući za Manchester United i Real Madrid. Messi je drugi s 97 golova, a treći Raul s - ponovo obratite pažnju na razliku prve dvojice i trećeg - 71 pogotkom. Četvrti je, kontrasta radi da spomenemo, Ruud Van Nistelrooy s 56 golova u Ligi prvaka.

No, Ronaldo nije stao na svemu tome. On je sinoć stigao do svog 11. gola u Ligi prvaka i postao prvi igrač u historiji koji je u sedam uzastopnih sezona ovog takmičenja postizao makar 10 golova. Valjda je lako pretpostaviti da je trenutno vodeći strijelac u ovoj sezoni, što i jeste s 11 golova, dok po sedam imaju Harry Kane i Roberto Firmino.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ronaldo je postao i prvi igrač u historiji Lige prvaka koji je postizao golove na prvih sedam mečeva u jednoj sezoni - on je postizao golove u svih šest mečeva grupne faze, kao i u prvom meču osmine finala.

Fascinantan podatak je objavljen i na Twitter profilu Gracenote Live, holandske kompanije koja se bavi statističkim podacima u sportu, a on kaže da je Ronaldo sam postigao više golova u Ligi prvaka nego 118 klubova od ukupno njih 137 koji su ikada igrali ovo takmičenje.

I na kraju, da "svedemo račune", Ronaldo je u 95 nastupa za Real u Ligi prvaka postigao 101 gol, a od dolaska u Real 2009. godine u 423 nastupa postigao je 431 gol računajući sva takmičenja. Riječi su suvišne.