Veliko razočarenje
0

Ferguson: Ispali smo zbog glupog remija protiv Basela

Totalsport
Sir Alex Ferguson
Sir Alex Ferguson
Evropska liga - to je takmičenje u kojem nikada nisam bio s Manchester Unitedom, rezignirano je komentarisao neslavni epilog svog kluba u Ligi prvaka menadžer Crvenih đavola Alex Ferguson.

"Nastupanje u Evropskoj ligi znači da ćemo morati igrati četvrtkom i nedjeljom tokom sezone. No, moramo se priviknuti na to. Uostalom, sami smo krivi", rekao je Ferguson na kraju svog izlaganja pred novinarima, nakon što je United izgubio kod Basela s 2-1 u 6. kolu C grupe Lige prvaka. Za prolaz u nokaut-fazu trebao mu je samo jedan bod.

Tako se od Lige prvaka oprostio klub koji je dva puta igrao u finalu u zadnje tri sezone.

"Ovo je najbolje takmičenje na svijetu. Fantastično takmičenje. Naravno da smo jako razočarani. Imali smo izvrsne rezultate zadnjih godina u Ligi prvaka, a sada nećemo igrati niti osminu finala."

Onda je ponudio svoje viđenje u kojoj je situaciji njegova ekipa najviše podbacila. Pritom nije aludirao na utakmicu u Baselu.

"Ispali smo zbog remija s Baselom kod kuće. Tu su stvari po nas krenule krivo. Imali smo 2-0 u toj utakmici, mogli smo i trebali imati 5-0. Međutim, na kraju smo bili nemarni. Rekao bih da smo ispali glupi i dopustili smo im da se vrate u taj meč (završilo je 3-3, opa.a). Stoga možemo jedino kriviti sami sebe", rekao je Sir Alex.

Dakako, osvrnuo se i na utakmicu u Baselu.

"Nismo dobro krenuli u utakmicu. Primili smo gol u 9. minuti što nas je iznenadilo. Očekivao sam da ćemo od početka preuzeti kontrolu u smislu posjeda lopte, ali onda su oni poveli iz prvog poštenog napada. Kada gubite s 1-0 u gostima, posao vam je bitno otežan. Nakon toga nismo uspjeli iskoristiti naše prilike i to je sva priča ove utakmice", završio je Ferguson.

Basel je u utakmicu krenuo pogotkom već u 9. minuti utakmice. Xherdan Shaqiri prošao je s lijeve strane Baselova napada, ubacio loptu na peterac, golman De Gea je nepotrebno nogom odbio loptu do Marca Strellera koji je s nekoliko metara pogodio praktično prazan gol za 1-0. To je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

Manchester United krenuo je odlučno u nastavak, ali nikako nije dolazio do čiste prilike. Minimalna prednost Basela stajala je sve do 85. minute kada je Alexander Frei, ponovno nakon asistencije Shaqirija zabio za 2-0 i srušio sve snove Uniteda o ovogodišnjem osvajanju Lige prvaka. Pogodak nade za eventualni povratak u 89. minuti zabio je Phil Jones, ali bilo je prekasno.