Nogomet
0

Ferguson: Ja sam kriv za poraz od Ajaxa

Totalsport
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Alex Ferguson (Foto: AFP)
Menadžer nogometaša Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson preuzeo je svu odgovornost za neuvjerljiv prolaz njegove ekipe u osminu finala Evropske lige.

Pobijedio je United u 1/16 finala Ajaxa s ukupnih 3-2, iako je u uzvratu na Old Traffordu morao strahovati za prolaz do posljednjih sekundi budući su "kopljanici" slavili 2-1 i samo im je gol falio da bi poništili poraz 2-0 iz Amsterdam Arene.

"Moram sam prihvatiti odgovornost za ovakvu utakmicu. Postavio sam toliko mladih igrača u zadnju liniju i to je bio veliki zahtjev. Bila je to dobra prilika da bih Philu Jonesu i Chrisu Smallingu dao minutažu. Ali njihov nedostatak iskustva u tijesnoj utakmici se pokazao. Za evropsku utakmicu bio je to preveliki rizik. Preživjeli smo uz dozu sreće, ali zaista nismo dobro igrali u drugom poluvremenu", rekao je Ferguson.

Bio je to četvrti ovosezonski poraz na Old Traffordu za "crvene vragove", nakon premierligaških poraza od Manchester Cityja i Blackburna, te onog u Liga kupu od Crystal Palacea.

Sljedeći protivnik Unitedu bit će Athletic Bilbao koji je u 1/16 finala izbacio moskovski Lokomotiv.

"Sljedeću utakmicu igramo kod kuće protiv Athletica i mislim da ću izabrati iskusne igrače koji će zaigrati", dodao je škotski menadžer.

Trener Ajaxa Frank de Boer bio je vrlo razočaran Pirovom pobjedom:

"Mogli smo napraviti više. Od prve minute imao sam osjećaj da smo mogli do veće pobjede. Imam vrlo visoka očekivanja od ekipe, vrlo visoke standarde i očekujem određen nivo igre. Ali nismo ga dosegli, posebno u prvom poluvremenu. Bio sam vrlo ljut na poluvremenu. Rekao sam igračima uoči utakmice da ako usporedimo starost igrača, da oni imaju vrlo neiskusnu ekipu i da igraju u sustavu koji jako odgovara našem stilu igre. Ali, sada naravno United može to osvojiti. Ima dobrih ekipa u takmičenju, ali Manchester United mora biti jedan od favorita."