Nogomet
0

Džeko i ekipa žele prolaz dalje, žestoka borba i u grupi C

Sarajevo-x.com
Večeras je na rasporedu posljednjih osam susreta 6. kola grupne faze Lige prvaka. Utakmice se igraju u grupama A, B, C i D, od 20:45 sati. Vjerovatno najzanimljiviji susret bh. javnosti će biti onaj između Bayerna i Manchester Cityja za koji nastupa naš reprezentativac Edin Džeko.

Grupa A

Manchester City - Bayern Munchen Villareal - Napoli

Bayern je već ranije osigurao prvu poziciju u grupi, a Villareal će takmičenje u ovogodišnjoj Ligi prvaka završiti na posljednjem, četvrtom mjestu grupe A.

Napoli se nalazi na drugom mjestu grupe A i ima bod prednosti nad Manchester Cityjem za koji nastupa bh. reprezentativac Edin Džeko. Kako bi prestigao talijanski klub, City mora pobijediti Bayern i nadati se da Villareal neće izgubiti od Napolija.

Tabela: Bayern 13, Napoli 8, Manchester City 7, Villareal 0

Grupa B

Inter - CSKA Moskva Lille - Trabzonspor

Inter je u pet odigranih kola osvojio deset bodova i osigurao prvu poziciju u grupi B. Na drugom mjestu je Trabzonspor sa bodom prednosti nad Lilleom i CSKA. Lille ili Trabzonspor bi mogli završiti na drugom mjestu ukoliko jedna od ovih ekipa pobijedi u međusobnom duelu u Francuskoj.

Ukoliko ta utakmica završi neriješeno, CSKA može preskočiti Trabzonspor i osvojiti drugo mjesto u grupi ukoliko pobijedi ekipu Intera u Milanu. Ukoliko CSKA ne pobijedi u ovakvim okolnostima, Trabzonspor će proći dalje sa sedam poena. CSKA će u slučaju poraza od Intera završiti na trećem mjestu. Neriješen rezultat bi bio dovoljan za treće mjesto ukoliko susret Lillea i Trabzonspora ne završi remijem.

Tabela: Inter 10, Trabzonspor 6, Lille 5, CSKA Moskva 5

Grupa C

Basel - Manchester United Benfica - Otelul Galati

Prvoplasirana Benfica ima devet osvojenih bodova kao i drugoplasirani Manchester United. Bod manje ima Basel. Ukoliko Benfica pobijedi ekipu Oletul Galati, osigurat će prvu poziciju. Otelul će završiti na četvrtom mjestu neovisno o rezultatu večerašnje utakmice.

Utakmica u Švicarskoj će također biti odlučujuća. Baselu je potrebna pobjeda kako bi prestigao Manchester United koji posljednju put nije bio sudionik druge faze Lige prvaka u sezoni 2005/06. Ukoliko Benfica ne pobijedi, Basel ili United će trijumfom osvojiti prvo mjesto u grupi i proći dalje.

Tabela: Benfica 9, Manchester United 9, Basel 8, Otelul Galati 0 Grupa D

Ajax - Real Madrid Dinamo Zagreb - Lyon

Real Madrid je osigurao prvo mjesto u grupi D. Ekipa koju vodi portugalski stručnjak Jose Mourinho je osvojila maksimalnih 15 bodova iz pet odigranih utakmica. Ukoliko Real osvoji sva tri boda u Amsterdamu, postat će četvrti tim koji je upisao svih šest pobjeda u grupnoj fazi Lige prvaka. Posljednji put je to učinila Barcelona u sezoni 2002/03.

Dinamo će definitivno završiti na posljednjem mjestu grupe D. Za drugo mjesto u ovoj grupi se bore Ajax i Lyon. Ajax ima tri boda više od Lyona, kao i sedam golova prednosti kada se govori o gol-razlici. Obje međusobne utakmice između ovih ekipa su završene rezultatom 0:0. Lyon mora pobijediti i nadati se da će Ajax izgubiti te da će uspjeti nadoknaditi zaostatak u gol-razlici.

Tabela: Real Madrid 15, Ajax 8, Lyon 5, Dinamo zagreb 0